Večina ameriških ekonomistov do leta 2021 pričakuje recesijo

Več kot tri četrtine ameriških ekonomistov glede na anketo Nacionalnega združenja poslovnih ekonomistov (NABE) pričakuje, da bodo ZDA do konca leta 2021 padle v recesijo.
Fotografija: Foto: arhiv Delo
Odpri galerijo
Foto: arhiv Delo

Deset odstotkov vprašanih meni, da bo do recesije prišlo letos, 42 odstotkov jih ocenjuje, da se bo to zgodilo prihodnje leto, 25 odstotkov pa jih je odgovorilo, da se bo gospodarstvo skrčilo v letu 2021. Ostali so ocenili, da bo do recesije prišlo kasneje ali pa niso odgovorili. Raziskavo je združenje izvedlo med 30. januarjem in 8. februarjem med okoli 300 ekonomisti.

Raziskava NABE je sicer še pokazala, da so ekonomisti neenotni glede vpliva procesa zmanjševanja bilance ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) - približno petina jih je ocenila, da vpliva na stroške za kratkoročne vire financiranja ne bo, petina jih je menila, da se bodo stroški zvišali za 25 bazičnih točk, okoli petin pa, da se bodo zvišali za 50 bazičnih točk ali več.

"Obstaja razkorak med tem, kar ocenjujejo v NABE in kar na trgu menijo o ravnanju Feda glede bilance," je ocenila glavna ekonomistka pri Manulife Asset Management in vodja raziskave Megan Greene. Trg po njenih besedah računa na to, da letos ne bo več zvišanj obrestnih mer, medtem ko večina ekonomistov NABE pričakuje eno ali dve zvišanji.

Nekaj manj kot četrtina jih pričakuje zvišanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke na tri odstotke, preden bo Fed začel mero zniževati. 11 odstotkov jih je ocenilo, da bo naslednja poteza Feda znižanje obrestne mere.

Ameriško ministrstvo za trgovino bo ta teden objavilo podatke o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju, z objavo katerih zamuja zaradi prekinitve financiranja vlade. Ekonomisti po raziskavi Bloomberga pričakujejo, da se je gospodarska rast na letni ravni ohladila na 2,5 odstotka, potem ko je v tretjem četrtletju znašala 3,4 odstotka.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: