V prvem svežnju 953.500 informativnih izračunov dohodnine

Od tega jih mora 32,3 odstotka dohodnino doplačati, 26,2 odstotka jih bo prejelo vračilo preplačanega zneska, preostalih 41,5 odstotka pa je brez vračila ali doplačila dohodnine.
Fotografija: Tako kot pretekla leta so prvem svežnju predvsem tisti zavezanci, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tako kot pretekla leta so prvem svežnju predvsem tisti zavezanci, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov. Foto: Jože Suhadolnik

Finančna uprava RS (Furs) je danes v prvem svežnju odposlala 953.500 informativnih izračunov dohodnine za lani. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila, Furs pa vsem priporoča, naj jih natančno pregledajo. Naslednji sveženj bodo odposlali 31. maja, so sporočili iz Fursa.

Rok za ugovor na danes odposlane informativne izračune dohodnine se izteče 29. aprila. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj, istega dne pa bo zavezancem na bančne račune nakazana tudi preveč plačana dohodnina.

»Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj te podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca,« svetujejo na Fursu.
 

Do 29. aprila možno podati ugovor


Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morajo najpozneje do 29. aprila podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Na Fursu so izpostavili še, da zavezancem ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra.
 

Povprečno bo Furs v tem svežnju vrnil 258 evrov


V prihodnjih dneh bo tako informativne izračune prejelo omenjenih 953.500 zavezancev, od tega jih mora 32,3 odstotka dohodnino doplačati, 26,2 odstotka jih bo prejelo vračilo preplačanega zneska, preostalih 41,5 odstotka pa je brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 46,2 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 64,6 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 150 evrov, povprečni znesek vračila pa 258 evrov.

Informativni izračuni bodo izdani rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Tako kot pretekla leta so prvem svežnju predvsem tisti zavezanci, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov.

Tudi tokrat lahko zavezanci na spletni strani preverijo, ali so zanje že izdali informativni izračun dohodnine. Iskalnik bo odgovoril na vprašanje, če zavezanec vnese davčno številko. Prvič letos pa lahko informativni izračun zavezanci vidijo tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Več iz rubrike

Komentarji: