Trumpove grožnje potopile tudi evropske borze

Tudi na evropskih borzah, podobno kot na azijskih, trgovalni dan poteka v znamenju padcev osrednjih indeksov. Razlog so grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov.
Fotografija:  REUTERS
Odpri galerijo
 REUTERS

Trump je v nedeljo ocenil, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko, ki se bodo ta teden nadaljevali v Washingtonu, potekajo prepočasi. V Pekingu so danes zagotovili, da se njihova pogajalska ekipa kljub grožnjam še vedno pripravlja na pot v ZDA.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure znižal za 1,81 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubljal 1,63 odstotka in v Parizu CAC 40 1,94 odstotka. Londonska borza je zaradi praznika zaprta.

Tečaj evra je zjutraj bolj ali manj stopical na mestu. Na frankfurtski borzi je bilo treba za en evro odšteti 1,1189 dolarja, kar je skoraj enako kot v petek. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1155 dolarja.

V negativnem vzdušju se je izteklo tudi trgovanje na azijskih borzah. Šanghajska je zabeležila kar 5,6-odstotni padec. Gre za največji dnevni padec od februarja 2016.

Hongkonška borza je končala tri odstotke pod gladino, 3,1 odstotka je izgubila singapurska, 0,8 odstotka pa sydneyjska. Tokijska in seulska borza sta bili zaradi praznika zaprti.

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: