Trumpove grožnje potopile tudi evropske borze

Tudi na evropskih borzah, podobno kot na azijskih, trgovalni dan poteka v znamenju padcev osrednjih indeksov. Razlog so grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov.
Fotografija:  REUTERS
Odpri galerijo
 REUTERS

Trump je v nedeljo ocenil, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko, ki se bodo ta teden nadaljevali v Washingtonu, potekajo prepočasi. V Pekingu so danes zagotovili, da se njihova pogajalska ekipa kljub grožnjam še vedno pripravlja na pot v ZDA.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure znižal za 1,81 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubljal 1,63 odstotka in v Parizu CAC 40 1,94 odstotka. Londonska borza je zaradi praznika zaprta.

Tečaj evra je zjutraj bolj ali manj stopical na mestu. Na frankfurtski borzi je bilo treba za en evro odšteti 1,1189 dolarja, kar je skoraj enako kot v petek. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1155 dolarja.

V negativnem vzdušju se je izteklo tudi trgovanje na azijskih borzah. Šanghajska je zabeležila kar 5,6-odstotni padec. Gre za največji dnevni padec od februarja 2016.

Hongkonška borza je končala tri odstotke pod gladino, 3,1 odstotka je izgubila singapurska, 0,8 odstotka pa sydneyjska. Tokijska in seulska borza sta bili zaradi praznika zaprti.

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: