Skoraj vsaka druga transakcija je brezstična

Brezstična tehnologija še naprej raste kot najbolj široko sprejeta oblika elektronskega plačevanja v zgodovini Evrope. Skoraj vsaka druga kartična transakcija je zdaj izvedena brezstično.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Eno glavnih področij, ki poganja rast brezstičnega plačevanja, so sistemi javnega prevoza. Brezstična plačila tukaj omogočajo hitrejše transakcije in večjo varnost.


Do leta 2020 bodo vsi plačilni terminali v Evropi omogočali brezstično plačevanje.


Nova raziskava Mastercard kaže, da je od začetka letošnjega leta do danes je zabeležena 97-odstotna rast tovrstih plačil in tako Evropa ostjaa vodilna v brezstični tehnologij. Na več kot 15 evropskih trgih brezstična plačila v trgovinah predstavljajo že več kot 50 odstotkov transakcij. Izstopa Poljska, saj je bilo tam je bilo od začetka letošnjega leta do danes brezstično opravljenih že več kot 80 odstotkov transakcij. 

V Sloveniji je brezstičnih 54% vseh kartičnih plačil, v letu 2018 (jan,-avg.) pa se je zgodila 89-odstotna rast brezstičnih transakcij v primerjavi z enakim obdobjem leta 2017.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: