Sklad pripravil finančne ukrepe za podjetja

Na voljo je 115 milijona evrov. Pa so posojila pravi ukrep?
Fotografija: Poulični glasbeniki igrajo pred Robbovim vodnjakom na Ciril - Metodovem trgu v Ljubljani, 17.aprila 2013.
Odpri galerijo
Poulični glasbeniki igrajo pred Robbovim vodnjakom na Ciril - Metodovem trgu v Ljubljani, 17.aprila 2013.

Ljubljana - Kot je v začetku tedna napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je Slovenski podjetniški sklad iz Maribora pripravil ukrepe za podjetja, ki bodo blažili posledice širjenja novega koronavirusa. Gre za šest ukrepov, skupna vrednost različnih finančnih spodbud pod ugodnimi pogoji za zdaj pa je 115 milijonov evrov.

Nov instrument so likvidnostni krediti za mikro, mala in srednje velika podjetja in zadruge. Podjetja z največ 50 zaposlenimi bodo lahko dobila od 40.000 do 125.000 evrov kredita, prednost pa bodo imela tista s področja hotelirstva, gostinstva, turističnih storitev in transporta ter dobavitelji za avtomobilsko industrijo in podjetja iz ostalih predelovalnih dejavnosti.

Sklad ima v okviru tega razpisa na voljo 25 milijonov evrov, poziv pa bo objavil 27. marca. Kredit z obrestno mero 1,75 odstotka in štirimesečnim moratorijem bodo morala izbrana podjetja odplačati v sedmih mesecih. A marsikateri podjetnik kot tudi ekonomist opozarja, da so posojila v teh pogojih nesmiselna in ne bodo rešila problema. Zakaj? Ker v časih, ko se soočajo z odpovedmi vse do septembra, ne bodo imela vira prihodka, s katerim bodo lahko posojilo vrniti, sploh pa v tako kratkem času. 

Pri razpisu garancij bančnih kreditov z znižano obrestno mero, ki ga objavi vsako leto, pa bo sklad prilagodil merila za ocenjevanje vlog v primerih, ko podjetje potrebuje financiranje z obratnimi sredstvi.

Upravičenci bodo mala in srednja podjetja z do 250 zaposlenimi, obrestna mera pa bo nižja od tržne. Razpis, tokrat vreden 79,2 milijona evrov, bo sklad objavil 20. marca.

Prizadeta podjetja zaradi koronavirusa bodo lahko koristila tudi sredstva iz razpisa mikrokreditov na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo in na obmejnih problemskih območjih, ki ga je sklad objavil decembra lani. Tu je na voljo 12,9 milijona evrov, posamezni upravičenec pa lahko dobi od 5000 do 25.000 evrov kredita s fiksno obrestno mero v višini 1,1 odstotka.

Vse vloge je mogoče oddati izključno z digitalnim potrdilom, osebni obiski pri svetovalcih mreže slovenskih poslovnih točk pa so do nadaljnjega izključeni.

Več časa bodo imela podjetja tudi za oddajo vlog na oktobra lani objavljeni razpis spodbud za digitalno transformacijo. Slovenski podjetniški sklad je namreč zaradi blažitev posledic koronavirusa ukinil dva bližnja roka za oddajo vloge, tako da zdaj vloge pričakuje do 1. septembra.

 

Več iz rubrike