Še kdo spremlja poslovanje podjetij?

Ameriško-kitajski trgovinski pogovori, glasovanje o predlogu izhoda Združenega kraljestva iz EU, delno zaprtje vladnih služb v ZDA, napetosti v Siriji, italijanska neposlušnost, »priznanje« centralnih bančnikov, da se gospodarska dinamika ohlaja, in še bi lahko naštevali.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

V zadnjem obdobju smo priča burnemu dogajanju ob robu kapitalskih trgov, ki preizkuša razpoloženje vlagateljev. Hkrati je za nami prvi teden pomembnejših objav rezultatov poslovanja ameriških podjetij v zadnjem lanskem četrtletju in čas je, da postanemo pozorni tudi na »izvide« gospodarstva. Težko bi rekli, da so tokratne objave pomembnejše od preteklih, vse namreč ponujajo nove informacije, ki vrednostno ne morejo biti bolj ali manj relevantne, a vsaj na papirju zna biti zadnje lansko četrtletje zanimivo. Zelo verjetno se bo namreč končalo obdobje pospeševanja rasti dobičkov na delnico, dobili pa bomo tudi vtise o pričakovanjih glede prvega letošnjega četrtletja.

Poglejmo si na kratko trenutne ocene za ZDA. Pri factsetu, kjer zbirajo napovedi podjetij in analitikov, ocenjujejo, da je povprečna letna rast dobička na delnico ameriških podjetij iz indeksa S&P 500 v četrtem kvartalu lanskega leta znašala 10,6 odstotka. Ker podjetja praviloma presegajo pričakovanja, bi ta rast lahko bila nekaj odstotnih točk višja, okoli 15 odstotkov. Če bo tudi v resnici takšna, bo približno deset odstotnih točk nižja kot v prvih treh četrtletjih leta 2018, ko se je gibala okoli 25 odstotkov. Na letni ravni bi to pomenilo, da je ameriškim podjetjem v letu 2018 uspelo zvišati dobičke na delnico za dobrih 20 odstotkov! Več kot odlično poslovno leto. Pričakovanja za leto 2019 pa so bolj zadržana, kar je po svoje razumljivo, saj lansko leto predstavlja visoko primerjalno letvico. Že omenjeni factset ocenjuje, da bo rast dobička na delnico v prvem letošnjem kvartalu le še 1,8-odstotna.

Zanimivo pa je, da ostaja relativno visoka napoved rasti prihodkov v omenjenem obdobju. 6,2 odstotka v prvem četrtletju namreč ni bistveno nižje od 8,8-odstotne rasti v letu 2018 oziroma je celo višje od rasti prihodkov v zadnjem lanskem četrtletju (5,9 odstotka). Podjetja naj za zdaj torej ne bi imela težav z rastjo prihodkov, ki sicer bo nekoliko nižja, temveč se jim bodo predvsem okrepili stroški, ki bodo najedali rast dobička.Med temi stroški so cene vhodnih surovin, plače zaposlenih, stroški financiranja idr. Dvig omenjenih stroškov je pričakovan pri dobrinah, katerih zasedenost proizvodnih kapacitet je visoka. Med bolj zasedenimi je vsekakor trg dela, ki se utegne v letu 2019 »sproščati« tudi z dvigom plač. Od vseh številk bo na koncu še najpomembnejša interpretacija vlagateljev. Kot običajno bo lahko le vzeto na znanje, da je rast nekoliko nižja, tipično preseganje pričakovanj pa bo še vedno prisotno. Osredotočili se bodo lahko na obete za leto 2019, lahko pa vznikne tudi mnenje, da je nižja dinamika v podjetjih razkrila dejansko stanje gospodarstva, ki ga za zdaj razmeroma dobri makroekonomski podatki iz ZDA še niso. Dejstvo, da bo dinamika nižja v letu 2019, že nekaj časa ni več presenečenje. Cikli so naraven pojav in tudi v poslovnem svetu ni nič drugače.

Več iz rubrike

Komentarji: