SDH prižgal zeleno luč za prodajo delnic NLB

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je na današnji seji podal soglasje k razponu cene za delnico NLB.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je na današnji seji podal soglasje k razponu cene za delnico NLB. Objavljen bo šele v petek v prospektu za prvo javno izdajo delnic (IPO), predsednica uprave SDH Lidia Glavina je danes povedala le, da je ambiciozen.

Čeprav je bilo pričakovano, da bo SDH že danes razkril razpon cene za delnico največje slovenske banke, pa do tega ni prišlo. »Odločitev o prodaji NLB je dokončno sprejeta in prodajni postopek se nadaljuje. Vse podrobnosti bodo objavljene v prospektu, predvidoma ta teden. Vsebine ne moremo in ne smemo komunicirati,« je dejal predsednik nadzornikov Damjan Belič. Se je pa tudi on strinjal, da je cenovni razpon »dovolj ambiciozen«.

»S tem je storjen korak k cilju SDH - uspešni privatizaciji NLB,« je dejala Glavina. NLB bo po njenih zagotovilih še naprej ostala opredeljena kot pomembna naložba države, saj bo ta tudi po privatizacij v njej ohranila 25 odstotkov plus eno delnico. »Ostalo pa bo v razpršenem lastništvu in nadejamo si, da bo s tem omogočena vzpostavitev lastniške strukture, ki bo dolgoročno zagotavljala učinkovito upravljanje in konkurenčni razvoj banke,« je dodala.


Čakajo še odobritev regulatorjev

Prospekt morajo pred objavo odobriti regulatorji, po objavi pa so v evropskih in ameriških finančnih centrih predvidene predstavite, na katerih bosta upravi SDH in NLB institucionalnim vlagateljem predstavil banko, nato pa se bo izoblikovala končna cena.

Glavina je spomnila, da bo del delnic na razpolago za prodajo nepodučenim vlagateljem. »Vsak bo imel možnost, da kupi delnice NLB,« je dejala predsednica uprave SDH, ki pričakuje, da »bo za to še kar nekaj zanimanja«. V primeru, da zanimanje med nepodučenimi vlagatelji ne bo doseglo predvidenih 10 odstotkov, bodo preostanek delnic ponudili institucionalnim vlagateljem.

Prodajo vsaj polovice banke mora država po spremembi zavez, ki jih je dala letošnje poletje Evropski komisiji, potem ko ji je ta leta 2013 odobrila državno pomoč banki, izvesti do konca tega leta. V primeru, da za določen razpon na trgu ne bo potrebnega zanimanja, da bi prodali 50 odstotkov plus eno delnico, bo transakcija neuspešna in do prodaje ne bo prišlo, je dodal Belič.

Glavina je na vprašanje, ali bo v tej tranši prodanih 50 ali 75 odstotkov delnic banke, odgovorila, da bo to odvisno od povpraševanja. Lani je bil sicer razpon za delnico NLB določen med 55 in 71 evri, vendar je vlada takrat sklenila, da cena ni bila primerna in postopek ustavila.

Jure Eržen
Jure Eržen


Cena bo znana v petek

Kot je danes dejala Glavina, je bilo to »korektno, saj je država kot odgovoren lastnik spoznala, da je bilo tveganje preveliko«. S sprejetjem zakona o zaščiti državne naložbe v NLB je zdaj to tveganje, povezano z vprašanjem hrvaških varčevalcev, odpravljeno. Uprava SDH se je sicer po njenih besedah odpovedala možnosti nakupa delnic, da ne bi prišlo do morebitnega konflikta interesov.

Na vprašanje, ali je k odločitvi nadzornikov SDH pripomogla tudi izjava premierja Marjana Šarca, ki je danes dopoldne dejal, da mora »SDH opraviti svojo vlogo pri prodaji NLB«, je Belič odgovoril, da s to izjavo ni seznanjen. »Pristojnost nadzornega sveta sprejeti to konkretno odločitev izhaja neposredno iz zakona, ki ga je sprejel DZ. Nadzorni svet si ni uzurpiral ali prisvojil te pristojnosti; ta mu je bila dana,« je poudaril.

Z razponom cene sta že seznanjena finančni minister Andrej Bertoncelj in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pa tudi predsednik parlamentarnega odbora za nadzor javnih financ Anže Logar, ki so prisostvovali današnji seji nadzornikov SDH.

Več iz rubrike