Samozadostnost Slovenije pred evrom je bilo njeno prekletstvo

Na internetni strani IMF (Mednarodni denarni sklad) so objavili članek o Boštjanu Jazbecu, in sicer kot drugega v sklopu intervjujev z gospodarstveniki in politiki iz Srednje in Jugovzhodne Evrope. Guvernerji centralnih bank in finančni ministri razpravljajo o tem, kako njihove države dojemajo in dosegajo države zahodne Evrope, ki so vstopile v Evropsko Unijo mnogo pred njimi in ali obstajajo (in katere so) glavne ovire za doseganje enakih standardov.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Intervju s guvernerjem Banke Slovenije so izvedli na konferenci o gospodarskem upravljanju v Evropi, ki je bila julija 2017 v Dubrovniku na Hrvaškem. Zapisali so, da je bila država tik pred vstopom v EU v gospodarski krizi, sedaj pa je v državi zadnja štiri leta moč zaznati rast gospodarstva in priložnosti.

»Institucije so odraz ljudi, ki jih vodijo«

Boštjan Jazbec je poudaril, da je bil vstop Slovenije v EU leta 2004 logična poteza, ker smo izvozno usmerjena država in ker nam je zagotovitev evra predstavljala oporno točko pri doživljanju finančne krize, v kateri smo izgubili skoraj 5 milijard evrov.

»Slovenija je bila takrat v boljšem položaju kot marsikatero drugo tranzicijsko gospodarstvo, samo smo bili bolj razviti. Žal pa smo bili tudi zelo samozadostni in to je predstavljalo prekletstvo – nismo se več trudili za reforme in napredek,« pove v intervjuju.

V obdobju po osamosvojitvi je Slovenija začela s procesi privatizacije, liberalizacijo trga, močno tržno usmerjenostjo, a po njegovem mnenju naj bi pozabili na najpomembnejšo stvar: »Na ljudi. Moje prepričanje je, da so institucije v resnici ljudje, ki jih upravljajo.« Jazbec v zadnjem času zaznava v kulturi gospodarjenja stalne spremembe na bolje.

Jure Eržen
Jure Eržen

»Ne verjamem, da lahko majhna izvozna gospodarstva vodijo neodvisno monetarno politiko«

Guverner Banke Slovenije je državo označil za eno najbolj trgovinsko integriranih gospodarstev in da se kot majhna država ne skrivamo v senci »velikih igralcev na igrišču« trga. Tridi, da je valuta evro Sloveniji zelo koristila. »Poleg tega pa imam kot član ECB priložnost, da izrazim stališča malih držav, ki se v resnici ne razlikujejo močno od velikih – so prav tako zanimive, živahne in zelo produktivne,« doda.

Organizacijo Mednarodni denarni sklad je pohvalil, saj daje preproste nasvete in smernice za svetovna gospodarstva in vlade. »Meni osebno predstavljajo njihove izhodiščne točke merilo uspešnosti in praktičen način učenja iz napak drugih.«

 

Več iz rubrike

Komentarji: