Razpoloženje v nemškem gospodarstvu najslabše v štirih letih

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je februarja še dodatno poslabšalo. Indeks gospodarske klime se je v primerjavi z januarjem znižal za 0,8 točke na 98,5 točke. Po šestem zaporednem znižanju je tako indeks na najnižji ravni v štirih letih.
Fotografija: REUTERS
Odpri galerijo
REUTERS

Nemško gospodarstvo beleži obrat navzdol, je ob objavi rezultatov dejal predsednik inštituta Ifo Clemens Fuest.

Posebni indeks, ki meri ocene trenutnih razmer, se je znižal za 1,1 točke na 103,4 točke, indeks pričakovanj za prihodnje mesece pa za 0,5 točke na 93,8 točke.

Da razmere niso rožnate, dokazuje tudi odločitev nemške industrijske zbornice DIHK, ki je nedavno občutno znižala napoved gospodarske rasti Nemčije za letošnje leto. Ta naj bi bila le 0,9-odstotna, s čimer je zbornica skoraj prepolovila svoja predhodna pričakovanja. Nemška vlada za letošnje leto domačemu gospodarstvu medtem napoveduje enoodstotno krepitev.

Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa mnogi razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu.

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

Komentarji: