Prototip digitalnega dolarja se bo pojavil julija 2021

Prototip digitalnega dolarja, ki sta ga razvila Bostonska centralna banka in Massachusetts Institute of Technology (MIT), bo luč sveta ugledal že letos julija.
Fotografija: Za zdaj je edina država, ki je nacionalno digitalno valuto že uvedla v resnično uporabo, Bahami. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za zdaj je edina država, ki je nacionalno digitalno valuto že uvedla v resnično uporabo, Bahami. FOTO: Shutterstock

Kot je ugotovil James Cunha, vodja projekta Digital Dollar Federal Reserve v Bostonu, bi digitalna valuta lahko bistveno spremenila način, kako Američani uporabljajo denar. Številne finančne družbe zato poskušajo lobirati za upočasnitev razvoja digitalnega dolarja.
 
Cunha je dejal, da v tem četrtletju načrtujejo uvedbo vsaj dveh platform, ki lahko shranjujejo in premikajo digitalne dolarje. Ni razkril, ali te platforme temeljijo na tehnologiji blockchain. Toda po uvedbi platform bodo lahko neodvisna podjetja in organizacije na njihovi podlagi ustvarile lastne sisteme, je dejal.
 
image_alt
Prihodnost centralnih bank, evra in evrskega območja pod vprašajem

»Vsi se bojimo, da boste s tem povsem novim plačilnim sredstvom uničili poslovanje uveljavljenih podjetij,« je pomisleke izrazil Michael Del Grosso, analitik pri Compass Point Research & Trading.
 
Spomnimo, da ameriški uradniki še niso odobrili izdaje nacionalne digitalne valute, zato lahko traja več let, preden bo digitalni dolar na voljo širši javnosti. Prav tako morajo še ugotoviti, kako digitalni dolar vgraditi v globalno plačilno omrežje.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 
»Zdelo se nam je pomembno, da ne čakamo na odločitev politikov, saj bomo potem zaostajali eno leto ali celo več. Za odobritev bodo potrebni obsežni razgovori in mnenja številnih predstavnikov industrije,« je dejal Cunha.
 
Pred tem je predsednik Feda Jerome Powell dejal, da je uvedba digitalnega dolarja možna šele po natančnih raziskavah, in kongres pozval k razmisleku o zakonih, ki urejajo uporabo digitalne valute.
 
Za zdaj je edina država, ki je nacionalno digitalno valuto že uvedla v resnično uporabo, Bahami. Sand Dollar je javnosti na voljo od oktobra 2020.
 

Pred digitalnim evrom še veliko izzivov


Nedavno smo pisali, da ECB že dobro leto razmišlja in se posvetuje z javnostmi o uvedbi digitalnega evra. Na to temo je pretekli teden potekala javna razprava tudi v Sloveniji. 

image_alt
Digitalni evro: uradna evropska 'kriptovaluta' tik pred vrati

Izdaja digitalnega evra bi pomembno vplivala na vse nas, zato je prav, da so slovenski deležniki vključeni že v zgodnji fazi v odločitve, ki bodo zaznamovale njihovo poslovno in zasebno življenje, je na dobro obiskanem spletnem seminarju v organizaciji Banke Slovenije, prihodnost plačevanj izpostavil guverner Boštjan Vasle.

Več iz rubrike