Prihaja pomlad in čas je, da prevetrimo tudi svoje finance!

Pomlad je. Izkoristiti jo je treba za zaslužek, prihranek, bilanco...
Fotografija: Kaj se zgodi s tistim, starim, pa še vedno uporabnim, kar si ne želimo imeti več v svojem domu? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kaj se zgodi s tistim, starim, pa še vedno uporabnim, kar si ne želimo imeti več v svojem domu? Foto: Shutterstock

Verjetno bi težko našli koga, ki se spomladi še ni lotil prenove stanovanja, garderobe, pospravljanja garaže, kleti … To je čas, ko se počasi »prebujamo« iz zimskega spanca in si zaželimo nekaj novega, osvobajajočega.

Čiščenje, menjava pohištva, oblačil, vse to nam prinese neko novo energijo, ki nas še bolj vleče k temu, da zamenjamo tudi tisto, kar morda še ni potrebno zamenjave. Najrajši bi zamenjali kar celo »hišo« ali dom, to pa je že prava rdeča luč, ki bi nam morala zasvetiti...Vsebina znotraj zidov je v resnici tista, ki jo je treba malce prevetriti. Pa ne le zato, da bi pridobili nekaj novega/dodatnega prostora in bi malce lažje zadihali, temveč tudi zato, ker nam spomladansko čiščenje prinaša veliko več.

In ključno vprašanje - kaj se zgodi s tistim, starim, pa še vedno uporabnim, kar si ne želimo imeti več v svojem domu? Prepogosto pristane na odpadu … čeprav bi marsikomu še lahko prišlo prav!


Pa naj vas vprašamo …


Ste že kdaj našli kak evro, dva, sto, tisoč na katerega ste pozabili?
Če je odgovor na vprašanje NE, potem veliko zamujate. Večina ljudi ima namreč v kleteh ali na podstrešjih stvari, ki jih ne potrebuje več, komu drugemu pa bi lahko koristile. In ti drugi so zanje pripravljeni tudi plačati!

Ste v tem zaznali priložnost za zaslužek, kajne?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pred mesecem nam je pisal par, ki je član naše skupnosti MojSkrbnik in se je pohvalil (takrat z zimsko »čistko«), da je v enem mesecu zaslužil kar 2.200 evrov! Ja, kdo bi si mislil, da lahko najdemo toliko za nas neuporabnih stvari, ki drugim še kako pridejo prav.  In kaj sta gospod in gospa naredila s tem denarjem? Hitro sta z njim napolnila likvidnostno vrečo.

Pogosto se v našem domu nabirajo stvari, ki so tam samo zato, ker imamo nanje lepe spomine ali pa zato, ker ne vemo, kaj bi z njimi. Čisto po nepotrebnem. Najmanj kar lahko naredimo je, da jih podarimo kakšnim dobrodelnim organizacijam.

Če imate več energije in želite s tem še kaj zaslužiti, pa jih lepo fotografirajte in dajte oglas na spletno stran, kjer se prodajajo rabljene stvari. V zadnjem času je kar nekaj tudi klasičnih trgovin, ki prodajajo rabljene obleke. Lepo jih operite in zapakirajte ter odnesite v te trgovine.
Če za vsako obleko dobite po pet evrov, teh pa se je nabralo recimo kakšnih deset, je to 50 evrov.
 

Računalnik, star lestenec, igrače in še kaj!


Ko kupite nov računalnik, ker za delo potrebujete zmogljivejšega, kaj naredite s starim, ki je bil morda še kar dober, za nekoga uporaben? Po možnosti ga zapakirate v predal in to je to.

Škoda, ker bi lahko rabljen računalnik komu še koristil. Tudi če ga prodate za 20 do 30 evrov, je bolje kot da vam ne zaseda že tako polne omare. Tudi rabljenega avtomobila ne pustite na dvorišču, ampak ga prodate. Zakaj tega ne bi naredili še z računalnikom?

V starejših hišah, ki so tik pred prenovo, se vedno najdejo kakšne zanimive stvari.

Recimo stari lestenec iz leta 1948 vam po obnovi, ki si jo načrtujete na moderen način, najbrž ne bo veliko koristil. Mogoče pa bodo nad njim navdušeni na kakšnem sejmu starin. Tam kar mrgoli lovcev na takšne stvari.

Možnosti, kaj vse lahko prodate je neizmerno veliko. Tudi poti do prodaje preko spletnih oglasnikov, raznih sejmov rabljene opreme je precej. Foto: Shutterstock
Možnosti, kaj vse lahko prodate je neizmerno veliko. Tudi poti do prodaje preko spletnih oglasnikov, raznih sejmov rabljene opreme je precej. Foto: Shutterstock


Zagotovo vam ne uide nekaj desetakov. Prodati se da tudi igrače otrok, ki so jih prerasli. Vaš otrok jih zagotovo ne bo več potreboval, če je to obdobje za njim, kateri drugi starši pa si novih igrač ne morejo privoščiti. Prodajte jih in zanje boste dobili nekaj evrov. In kar je zelo pomembno, tudi otroka boste nekaj naučili s tem.

Vedno znova odmevajo tudi besede naše sodelavke, ki pravi: Ko v hišo pride en nov kos pohištva, oblačila ali kakšne druge malenkosti, mora drugi ven. S tem se izognemo kopičenju krame, če ta kos uspešno prodamo, pa še toliko bolje.
 

Kje in kako prodati?


Možnosti, kaj vse lahko prodate je neizmerno veliko. Tudi poti do prodaje preko spletnih oglasnikov, raznih sejmov rabljene opreme je precej. Vseeno pa to zahteva nekaj vašega truda in iznajdljivosti. Predvsem takrat, ko pripravljate oglase, ni vseeno kaj napišete in kako izgledajo fotografije izdelkov, ki jih prodajate.

Na kaj biti pozorni, ko objavljamo oglas? Naslov oglasa naj bo čim bolj natančen, a ne poskušajte vanj umestiti celotne vsebine oglasa. V oglasu navedite realno ceno, podrobno opišite izdelek, omenite pa tako njegove prednosti, kakor tudi kakšno napako, da ne bo kupec potem razočaran. V oglasu objavite več fotografij izdelka, napišite pa tudi, kako je z ogledom izdelka, dostavo in plačilom.

Je pa danes dejansko dokaj enostavno objaviti vse tisto, česar mi ne potrebujemo več, bi pa lahko komu drugemu prišlo prav. Ne samo Bolha, danes imamo tovrstne portale in spletne »prodajalne« tudi na družbenih omrežjih, kot je Facebook.

Poslikaš, objaviš in … prodaš. Če nam nekaj ne pride več prav, pa ni vrag, da to ne bi prišlo prav komu drugemu. Morda je to točno kar nekdo išče in je za to pripravljen plačati pošteno ceno …

Če boste vse naredili tako kot je treba, boste na koncu presenečeni. V enem letu se vam lahko nabere tudi nekaj stotakov.

Sploh če recimo prodate še kakšno dražjo stvar, kot je recimo zelo dobro ohranjeno kolo ali pa kosilnica. Morebiti bodo vaše letošnje počitnice celo zastonj?


Kakšno vezo imajo s tem finančni dokumenti?


Se spomnite kdaj ste jih nazadnje uredili? Običajno je to kar velik izziv, saj se nam dokumenti nabirajo in nabirajo, mi pa sploh ne vemo kako to spraviti v red.

Prihaja pomlad in čas je, da prevetrimo tudi svoje finance. Foto: Shutterstock
Prihaja pomlad in čas je, da prevetrimo tudi svoje finance. Foto: Shutterstock


Predlagamo vam, da vzamete kup dokumentacije in greste po naslednjih korakih:

- ločite original dokumente (zavarovalne police, pristopne izjave, kreditne pogodbe, pogodbe za bančni račun, druge pogodbe ...) od kopij,
- preverite kateri so zadnji izpiski in stanja po posameznih finančnih produktih in ohranite le te,
- preverite kateri produkti so sploh "še živi" in kakšno je stanje (preverite pri dobavitelju) in
- naredite tabelo, v katero boste vnesli vse te podatke.

Tako boste imeli na enem mestu vse informacije, ki jih potem lahko delite tudi s svojim partnerjem (če ste seveda na to pripravljeni oz. še nimata skupnih financ). In tako boste potem le še enkrat letno stanje revidirali in po potrebi kaj spremenili.

Pa uspešno spomladansko čiščenje vam želimo!
 

Več iz rubrike