Prestižna stanovanja: Kupec bo v prihodnje zahteval več za nižjo ceno

Gradbeni inženir Vadim Sinjavski in arhitektka Natalja Sinjavskaja o tem, kako se bo v prihodnje razvijal nepremičninski trg v Sloveniji.
Fotografija: Arhiv Šumijev kvart
Odpri galerijo
Arhiv Šumijev kvart

»V Sloveniji so prestižne in premium lokacije pravzaprav na enakih lokacijah kot v Rusiji ali v Avstriji, Italiji … tj. v večjih mestih s predmestjem, kjer obstaja stik urbanega, infrastrukturno razvitega območja z vrtci, šolami, zdravstveno oskrbo in trgovinami z zeleno naravo. Druga premium lokacija, kjer se je skozi zgodovino naseljevalo največ ljudi, pa je obmorski pas, kjer je klima od nekdaj blagodejna in narava radodarna s svojimi pridelki.

Seveda pa imajo omenjene lokacije tudi svoje prestižne mikrolokacije, ki so med kupci nepremičnin zelo zaželene. Recimo v Ljubljani je ena takšnih Rudnik, kjer ni večjih socialnih razlik med ljudmi; tam je večinoma srednji razred, ki si deli skupne vrednote. Za take tudi mi gradimo, tj. za zahtevne kupce starostne skupine od 25–40 let, ki so visoko izobraženi, sodijo v višji prihodkovni razred in so močno motivirani za kakovostno preživljanje življenja.

Takemu kupcu moramo ponuditi vrhunski sodobni ambient, vrhunsko gradnjo in najboljše materiale. Ker so naši kupci tudi zelo ozaveščeni, naša gradnja sledi odprtim, zelo zračnim in svetlim prostorom. Slednje sodobnemu kupcu osmišlja objekt kot dom. Seveda si ne moremo privoščiti pretiranih cen pa tudi ne hiranja in propadanja zgrajenega objekta, temveč moramo zastaviti tako cenovno politiko, da objekt tudi prodamo in da se vzpostavi vzajemno zadovoljstvo med kupcem in nami.

Tako denimo prodajamo objekt na Peruzzijevi ulici na Rudniku v Ljubljani »na ključ « za ceno 2100 evrov na kvadratni meter, pri čemer so všteti vsi davki, kar je seveda odlična priložnost; pravi »jack pot« za kupca, ki ne bo čakal in bo kupil že danes. Seveda je to za nas izziv, saj moramo svoje apetite po zaslužku izrazito zmanjšati, močno nadzorovati vsako fazo gradnje, vsakega delavca itd. Da, delamo na meji, a naša najhujša nočna mora bi bila, da ne bi prodali tistega, kar smo s trudom zgradili.

Poleg tega se zavedamo, da se bodo, če ne prodamo zgrajenega, tudi drugi načrti izjalovili. Načrtujemo gradnjo luksuznih stanovanj na Sončni poti v Portorožu ali na preostalih delih prestolnice. In že zdaj se zavedamo, da je treba narediti kompromis s kupci, saj bo v prihodnosti zahteva po večji kakovosti za nižjo ceno zagotovo postala tudi v Sloveniji novi standard nepremičninskega trga.

Več iz rubrike