Predsednik Svetovne banke nepričakovano napovedal svoj odstop

Jim Yong Kim bo posle vodil do 1. februarja in s tem zaključil svoj mandat predčasno. Odločil se je, da bo raje postal del ekipe v eni od svetovnih investicijskih družb.
Fotografija: Unsplash
Odpri galerijo
Unsplash

Jim Yong Kim je v ponedeljek nepričakovano napovedal svoj odstop in s tem odprl prostor za morebiten spopad sil za mesto njegovega naslednika. Kim bo posle vodil do 1. februarja in s tem zaključil svoj mandat predčasno. Odločil se je, da bo postal del ekipe v eni od svetovnih investicijskih družb.

Kim je predsednik Svetovne banke postal že leta 2012 na pobudo takratnega predsednika ZDA Baracka Obame, mandat so mu za pet let podaljšali tudi leta 2016 in bi se mu iztekel leta 2021, a od 1. februarja bo po novem tekoče zadeve svetovne organizacije vodila izvršna direktorica Svetovne banke Kristalina Georgieva, piše The Wall Street Journal.

V elektronskem pismu sodelavcem je 59-letni Jim Yong Kim povedal tudi, da je bila odločitev, da se bo pridružil privatnemu sektorju, tudi zanj nepričakovana, ampak se je na koncu vseeno odločil za nov korak na svoji poklicni poti, predvsem zato, ker verjame, da bo lahko več naredil za spremembe v globalnem smislu, recimo pri reševanju problema globalnega segrevanja, sistemih svetovne infrastrukture ipd.

Kim se bo z nastopom na novem delovnem mestu ponovno pridružil mednarodni zdravstveni organizaciji Partners in Health, ki jo je pred 30-imi leti soustanovil in dolgo časa tudi vodil.

Več iz te teme:

Več iz rubrike