Predplačniške kartice – uporabne, a pogosto (pre)drage

Kartica omogoča dober nadzor nad izdatki, privlačna je za nakupe na spletu, starši pa jo lahko podarijo otrokom za nakazovanje žepnine ali za plačevanje izdatkov na počitnicah.
Fotografija: Osnovni strošek, ugotavljajo pri ZPS, je pri večini okrog deset evrov, pogosto pa so visoki in nepregledni stroški uporabe: polnjenja, dvigi na bankomatu in transakcije v tujih valutah. Foto: Unsplash
Odpri galerijo
Osnovni strošek, ugotavljajo pri ZPS, je pri večini okrog deset evrov, pogosto pa so visoki in nepregledni stroški uporabe: polnjenja, dvigi na bankomatu in transakcije v tujih valutah. Foto: Unsplash

Predplačniška kartica ni vezana na bančni račun, ampak morate nanjo naložiti denar, preden začnete z njo nakupovati. Če vam kartico ukradejo, vam torej ne morejo izprazniti bančnega računa, ampak boste lahko le ob znesek, ki je na kartici, kar je prednost te kartice.

»Ker omogoča dober nadzor nad izdatki niti ni mogoče »iti v minus«, z njo so nakupi po spletu še posebej varni, starši pa jo lahko podarijo otrokom za nakazovanje žepnine ali za plačevanje izdatkov na počitnicah,« pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so naredili tudi raziskavo vseh možnih predplačniških kartic, ki je trenutno na voljo na slovenskem trgu. Osnovni strošek, ugotavljajo, je pri večini okrog deset evrov, pogosto pa so visoki in nepregledni stroški uporabe: polnjenja, dvigi na bankomatu in transakcije v tujih valutah.

»Pred odločitvijo oziroma izbiro preverite stroške uporabe izbrane predplačniške kartice, ki se med ponudniki razlikujejo in so lahko precej visoki,« je opozorila Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Dobi jo lahko vsak, ne glede na status zaposlitve in višino prilivov, banke jih izdajajo tudi nekomitentom. Z večino predplačniških kartic lahko dvigujete gotovino na bankomatu in plačujete na spletu, v trgovinah, hotelih, skratka povsod, kjer določeno vrsto kartice sprejemajo (na primer MasterCard, Visa).«Pregled ponudbe in stroškov uporabe izbranih predplačniških kartic po ZPS. Avtor: ZPS
Pregled ponudbe in stroškov uporabe izbranih predplačniških kartic po ZPS. Avtor: ZPS

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: