Prebivalci Nemčije vse bogatejši

Zasebna gospodinjstva v Nemčiji imajo skupno v lasti več kot 7000 milijard evrov.
Fotografija: Berlin, Nemčija, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Berlin, Nemčija, Foto: Shutterstock

Finančno premoženje nemških gospodinjstev hitro narašča in je prvič preseglo mejo 7000 milijard evrov. Po podatkih Bundesbank so imela zasebna gospodinjstva konec prvega četrtletja v lasti približno 7143 milijard evrov.
 
Skupni znesek se je od konca leta 2020 povečal za 192 milijard evrov, poroča Bundesbank.
 
Centralna banka upošteva gotovino, vrednostne papirje, bančne vloge in terjatve do zavarovalnic, ne pa tudi nepremičnin. Pozitiven vpliv je imelo zlasti povišanje cen na borzah. Podatki ne razkrivajo, kako natančno se razdeljuje bogastvo.
image_alt
Iz Sahare bi lahko nastala sončna elektrarna, a vrstijo se sabotaže
 
Depoziti in vpogled na tekoče račune sicer razkriva, da slednje še naprej predstavlja največjo postavko, in sicer dobrih 2858 milijard evrov. Tam vlagatelji zaradi ohlapnih obrestnih mer ne zaslužijo ničesar, vendar po potrebi hitro dostopajo do svojega denarja. Prilivi na tem območju pa so bili v prvem četrtletju zmerni in so znašali 47 milijard evrov.
 

Rekord na kapitalskem trgu

 
Medtem je opaziti vedno večjo udeležbo na kapitalskem trgu, v poročilu poudarja Bundesbank. »Zasebna gospodinjstva so v delnice investicijskih skladov vložila 25 milijard evrov - več kot kdaj koli prej. Zasebniki so pokupili tudi delnice in druge lastniške vrednostne papirje v vrednosti 3 milijarde evrov,« so zapisali.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
 
Številnim vlagateljem je koristilo strmo okrevanje cen po izboljšani pandemijski sliki februarja in marca. Na splošno pa delnice in skladi še vedno predstavljajo le del celotnih finančnih sredstev zasebnih gospodinjstev: konec marca je bilo po podatkih Bundesbank dobrih 866 milijard evrov v delnicah in drugih lastniških vrednostnih papirjih in nekaj manj kot 791 milijard evrov investicijskih skladov.
 
Ljudje vlagajo velike vsote v zavarovanja in druge pokojninske produkte. Tu so se investicije povečale za razmeroma močnih 27 milijard evrov na približno 2485 milijard evrov.
 

Povečano varčevanje

 
Eden od razlogov za splošno povečanje bogastva Bundesbank vidi v povečanem varčevanju. V zadnjem letu so Nemci namreč prihranili več kot po navadi - predvsem zato, ker so potovanja odpovedovali, trgovine in restavracije pa so storitve ponujale le v omejenem obsegu. Stopnja prihrankov se je leta 2020 povzpela na rekordnih 16,2 odstotka. To pomeni: gospodinjstva na vsakih 100 evrov razpoložljivega dohodka v povprečju privarčujejo 16 evrov.
image_alt
5 presenetljivo zabavnih poslovnih knjig za to poletje
 
Ekonomisti domnevajo, da bodo ljudje po koronavirusni krizi vse bolj dohitevali porabo. Kljub temu bi morala finančna sredstva še naprej rasti - zahvaljujoč povečanju vrednosti delnic ter skladov.
 

Več iz rubrike