Hitra zmaga in hiter poraz zaradi nogometne "vojne"

Včeraj smo bili priča popravku na trgu kriptovalu. Danes še vedno vznemirja dogajanje z delnicami nogometnih klubov. Sledi borzni drobir.
Fotografija: Nedavna ustanovitev Superlige, ki je pretresla nogomet, na borzne trge seveda ni imela posebnega vpliva, vseeno pa je zanimivo pogledati gibanje vrednosti delnic Juventusa in Manchester Uniteda. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Odpri galerijo
Nedavna ustanovitev Superlige, ki je pretresla nogomet, na borzne trge seveda ni imela posebnega vpliva, vseeno pa je zanimivo pogledati gibanje vrednosti delnic Juventusa in Manchester Uniteda. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Kot  poroča Reuters se je pandemija zaradi Covida 19 močno dotaknila tudi Wall Streeta, kjer se je teden kljub dobrim četrtletnim objavam začel z dvema zaporednima padcema.

V New Yorku tako v ponedeljek kot v torek vodilni indeksi v minusu
Newyorški Dow Jones je včeraj izgubil tri četrtine odstotka, vseevropski delniški indeks STOXX 600 pa 1,9 odstotka, kar je njegov največji letošnji padec.

Ker naj bi Bidnova administracija kmalu izrazila zahtevo po znižanju vsebnosti nikotina v cigaretah, ki jih prodajajo v ZDA, so delnice tobačnih podjetij  padle za sedem odstotkov.  Sicer naj bi dobički ameriških družb v prvem četrtletju porasli kar za 30 odstotkov, je vseeno vidno, da je vlagatelje na levi nogi ujelo opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije, da se število okužb bliža rekordni ravni.
Tako so vsi trije vodilni delniški indeksi v New Yorku včeraj zašli v rdeče, tehnološki Nasdaq se je vsak dan znižal za odstotek, predvsem pa so izgubljale delnice podjetij, katerih poslovanje je najbolj odvisno od ukrepov za zajezitev epidemije.

Nogometno razočaranje. Foto. REUTERS/Susana Vera
Nogometno razočaranje. Foto. REUTERS/Susana Vera

Juventusove delnice teden začele z 18-odstotno rastjo

Nedavna ustanovitev Superlige, ki je pretresla nogomet, na borzne trge seveda ni imela posebnega vpliva, vseeno pa je zanimivo pogledati gibanje vrednosti delnic Juventusa in Manchester Uniteda. V ponedeljek so se Juventusove podražile za 18 odstotkov, Manchestrove pa za 11, a je že v včeraj sledila streznitev.

Oba kluba sta med dvanajsterico ožigosanih, ki se je odločila obrniti hrbet Uefi in pod okriljem banke JP Morgan ustanoviti elitno zaprto ligo. Vlagatelji so očitno sprva malce naivno verjeli, da bo šlo vse enostavno.

Kot poroča MMC RTV Slovenija se je tržna kapitalizacija obeh omenjenih klubov v ponedeljek tako povzpela za dobrih 500 milijonov dolarjev. Ker je bilo ob velikem zgražanju javnosti v resnici malo možnosti, da bo projekt zaživel, so delnice Juventusa že včeraj padle za štiri, Manchestra pa za šest odstotkov. In dejansko se je zgodilo pričakovano.

Projekt Superliga je tako rekoč pokopan, to je nazadnje priznal tudi podpredsednik Superlige Andrea Agnelli. Potem ko jo je v torek zapustilo vseh šest angleških nogometnih klubov, so jim v sredo sledili še Inter, Atletico Madrid in Milan.

Bitcoin do vrha in nazaj
Trg kriptovalut je lagodno bival v zelenem polju. Ob uspešnem debiju kriptomenjalnice Coinbase na borzi Nasdaq je bitcoin pred tednom dni dosegel skoraj 65 tisoč dolarjev, nato pa v nekaj dneh izgubil skoraj 20 odstotkov.

Včeraj pa je bila cena dobrih 56 tisoč dolarjev. Kljub vsemu je od avgusta do danes bitcoin pridobil več kot 300 odstotkov, v primerjavi z 21. aprilom lani pa se je njegova vrednost povzpela za 700 odstotkov!

Privrženci bitcoina seveda spet menijo, da bomo kmalu videli nov rekord, kritiki pa, da je šlo vse skupaj predaleč in bo slej ko prej sledil strm padec.

Tesline delnice so se po nesreči, ki se je zgodila v Teksasu v ponedeljek pocenile za dobre tri odstotkeFoto: REUTERS/Aly Song
Tesline delnice so se po nesreči, ki se je zgodila v Teksasu v ponedeljek pocenile za dobre tri odstotkeFoto: REUTERS/Aly Song

In kako kaže Tesli?

Tesline delnice so se po nesreči, ki se je zgodila v Teksasu (Teslino vozilo, ki je bilo na avtopilotu, se je zaletelo v drevo in zgorelo, dva človeka sta umrla), v ponedeljek pocenile za dobre tri odstotke, negativno pa je vplival tudi padec bitcoina konec tedna, saj ima Tesla v svojih bilancah veliko bitcoinov.

Vir: Reuters in RTVSLO
 

Več iz rubrike