Popravek, medvedji trend ali nekaj drugega

Oktober 2018 se bo v zgodovino svetovnih kapitalskih trgov zapisal kot eden slabših v zadnjih dvajsetih letih. Vse skupaj se je začelo tretjega v mesecu in se je brez prestanka nadaljevalo vse do njegovega konca (ob pisanju tega prispevka je do konca oktobra še nekaj dni, ampak glede na razpoloženje na trgih v zadnjih dveh trgovalnih dneh ni mogoče pričakovati posebnih sprememb).
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

Ob takšnih dogodkih se vedno sprašujemo, kje so razlogi zanje. Seveda so ti vsakič drugačni, a imajo običajno en skupni imenovalec: strah ali previdnost vlagateljev, ki dogajanje spremeni v čredni nagon in nenadoma se večina iz kupcev spremeni v prodajalce. Poveča se volatilnost in delniški trgi začnejo izgubljati vrednost.
Naj na kratko povzamem tokratni popravek (popravek pomeni, da delniški trgi izgubijo več kot deset odstotkov). Vse skupaj se je začelo s trgi v razvoju, ki so v negativnem trendu že od zadnjega popravka februarja letos. Ti trgi so od takrat izgubili že več kot 30 odstotkov. Potem je nastopila kriza v Italiji. Njen osnutek proračuna je evropska komisija zavrnila, v Italiji pa morajo do sredine novembra pripraviti popravljeni osnutek proračuna. Na koncu je popustil še optimizem v ZDA in česa drugega kot popravka ni bilo pričakovati.
Zdaj pa k razlogom. Da imajo trgi v razvoju veliko strukturnih težav, vemo že nekaj časa in negativni trend je logična posledica. Za strukturne težave teh trgov so potrebne dolgoročne reforme, ki pa jih za zdaj še ni na vidiku. Predvsem je največja težava v zadolževanju oziroma prehitrem zadolževanju, ki ne ustvarja zadostne gospodarske rasti. Države se težav zavedajo in jih rešujejo vsaka na svoj način, vendar ne dovolj odločno. Vrednotenja delnic so tako že zelo poceni in dejansko je vprašanje časa, kdaj bodo dovolj nizka, da bodo privabila kupce.

AP
AP


Evropa se spopada z več težavami, ki pozornost politikov in javnosti odvračajo od »manj« pomembnih tem, na primer gospodarstva. Tako se vsi ukvarjamo z brexitom, italijanskim proračunom in konec koncev z begunsko problematiko. Na drugi strani pa so evropska podjetja v krču in ne dosegajo rasti, kot jih dosega njihova konkurenca na drugi strani Atlantika. Posledično so evropski delniški trgi od februarskega popravka stagnirali in so se po tokratnem popravku na letni ravni znašli v negativnem območju.
Na drugi strani so ameriške delnice po februarskem popravku dosegle nove rekordne vrednosti, ki so bile podprte z odličnimi poslovnimi rezultati in visoko gospodarsko rastjo v ZDA. Razloga za to sta bila deloma davčna reforma, predvsem pa inovativnost ameriških podjetij. Za to je bilo potrebno stabilno poslovno okolje, ki so ga v ZDA dosegli s hitro in učinkovito sanacijo bančnega sistema, medtem ko ta v Evropi še kar traja in ji ni videti konca.
Zakaj potem popravek? Popravek je lahko vzrok za karkoli, ampak običajno se negativne informacije zvrstijo druga za drugo v zelo kratkem času. Tudi tokrat je bilo tako. Bojazen pred carinskim zaostrovanjem med ZDA in Kitajsko, močna vrednost dolarja, ki ameriškim izvozno naravnanim podjetjem zmanjšuje dobičkonosnost, napoved Feda o nadaljevanju višanja obrestne mere in navsezadnje vmesne volitve predstavnikov ameriškega kongresa in senata. Očitno je vse skupaj vlagatelje nekoliko prestrašilo in po osemmesečni rasti trgov so začeli unovčevati dobičke (bolje vrabec v roki kot golob na strehi). Razpoloženje se je na hitro obrnilo in mediji v ospredje namesto pozitivnih novic postavljajo negativne. Tokratni popravek se časovno ujema z objavo četrtletnih rezultatov, pri čemer se dogaja podobno in vlagatelji v objavah iščejo negativne dejavnike. Če nekaj iščeš, to tudi najdeš. Pri tem so rezultati v ZDA še vedno odlični in tudi napovedi za naprej so optimistične. V Evropi je podoba mešana, podobno kot na trgih v razvoju.

AP
AP


Tako je popravek dejansko samo zmanjšal vrednotenja, ki so v ZDA že skoraj povsem na dolgoročnem povprečju, medtem ko so v Evropi na trgih v razvoju že kar krepko pod povprečjem. Za svetovno gospodarstvo se pričakuje nadaljnja rast in gospodarske recesije za zdaj še ni na vidiku. Zato lahko trenutno govorimo o klasičnem popravku, ki se v povprečju pojavi na vsakih devet mesecev do enega leta. Od leta 2011 se je osemkrat zgodilo, da je ameriški indeks S&P 500 izgubil več kot osem odstotkov vrednosti. Popravek je priložnost za vstop na trg ali dokup, vsekakor pa ni vzrok za paniko. Vse prevečkrat se je namreč zgodi, da vlagatelji prodajajo ob napačnem času, običajno tedaj, ko je večina popravka že mimo.

Več iz rubrike

Komentarji: