Pod drobnogledom NPU domnevno podkupljivi bančniki

Preiskovalci so s kriminalisti več policijskih uprav s hišnimi preiskavami na območju Maribora, Kranja in Ljubljane začeli že zgodaj zjutraj.
Fotografija: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Igor Zaplatil

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v današnjih hišnih preiskavah pod drobnogled vzel bančnike, ki so za pridobivanje poslov oz. odobritev kreditov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade. Po doslej ugotovljenih informacijah nezakonito pridobljena korist znaša najmanj 400.000 evrov, je v izjavi medijem pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

Kriminalisti preiskujejo sume kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril. »Predkazenski postopek smo začeli na podlagi prijave iz meseca marca, ki jo je podal eden od oškodovancev,« je pojasnil Majhenič, ki je dodal, da so v dosedanji preiskavi uporabljali klasične in tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

»Posamezniki bančniki so kot protiuslugo za pridobitev posla zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v določeni višini deleža posameznega posla,« je dejal direktor NPU. Pri tem so od strank zahtevali od 2000 do 170.000 evrov. »V okviru preiskave obravnavamo pet bančnih osumljencev dveh bank - ene s sedežem v Mariboru in druge s sedežem v Kranju, vendar s poslovalnico na območju Maribora,« je dodal.

Mariborska Snaga in Lon sta se že odzvala

V večini preiskovanih primerov je šlo po njegovih besedah za odobravanje posojil za nakup nepremičnin, v dveh primerih pa za prestrukturiranje oz. reprogramiranje finančnih obveznosti dveh gospodarskih družb.

Preiskovalci so s kriminalisti več policijskih uprav s hišnimi preiskavami na območju Maribora, Kranja in Ljubljane začeli že zgodaj zjutraj. Trenutno poteka še osem hišnih preiskav, od 13 osumljencev jih je še 11 pridržanih.

Popoldne bodo preiskovalci končali hišne preiskave in začeli s pregledom in analizo zaseženega dokaznega gradiva. »Zbiranje obvestil in zaslišanja pa bodo pokazala, zoper koliko oseb bomo morebiti predlagana privedba pred preiskovalnega sodnika,« je še pojasnil Majhenič.

Da pri njih poteka preiskava, so zjutraj potrdili v mariborskem javnem podjetju Snaga, kjer so še povedali, da ta ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti.

Spletni Večer navaja neuradne informacije, da naj bi v zvezi s Snago preiskovali domnevno sporno financiranje prenove strehe na osrednji avtobusni postaji, s katero podjetje upravlja od leta 2012. V ospredju preiskave naj bi bil sum jemanja nedovoljenih daril pri odobritvi kreditov. Kredit za prenovo strehe naj bi po pisanju časnika pridobili v hranilnici Lon.

V Lonu so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) potrdili, da pri njih poteka preiskava, vendar je ne morejo komentirati. Uprava Lona in strokovni sodelavci po njihovih navedbah nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede. »Dodajamo še, da se predmet preiskave ne nanaša na Lon,« so zapisali.

Po neuradnih informacijah naj bi bili kriminalisti tudi v Novi KBM. V banki naj bi s policijo sodelovali, preiskava pa naj bi se nanašala na enega od nekdanjih zaposlenih.

Več iz rubrike

Komentarji: