Petro, prva državna kripto valuta

Petro je venezuelska državna kripto valuta, podprta z državnimi surovinami, kot so nafta, plin, zlato in diamanti.
Fotografija: Petro
Odpri galerijo
Petro

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je naslovil apel na države južne Amerike, naj se pridružijo uporabi prve venezuelske kripto valute, tudi zato, ker je podprta z državnimi surovinami, kot so nafta, plin, zlato in diamanti.

Valuta naj bi se uporabljala za menjavo med članicami skupine ALBE (ekonomska skupnost 19 južno ameriških držav). Za potrditev lastnih namenov glede uporabe kripto valute Petro naj bi Venezuela namenila lastne naftne rezerve v višini 5ih milijard sodčkov.

Vzpostavitev uporabe kripto valute Petro bi Venezueli omogočila izničenje ali pa vsaj omilitev finančnih sankcij, ki so jih vzpostavile ZDA v začetku novembra 2017. Na ta način bi Venezuela lahko rešila gospodarstvo pred hiperinflacijo, ki trenutno divja v državi.

Skladno z uradnimi ekonomskimi objavami je letna inflacija v Venezueli (2017) dosegla neverjetnih 2616 odstotkov. Razmerje USD/VEF (dolar/bolivar) je trenutno na valutnih trgih 1 proti 10.

Za primerjavo: V letu 2009 je to razmerje znašalo 1 proti 2, kar kaže na 500 odstotni padec vrednosti bolivarja.

Kakšen bo učinek Petra na venezuelsko gospodarstvo je trenutno nemogoče napovedati, nedvomno pa bo svet skrbno spremljal uvedbo venezuelske kripto valute. 

Več iz rubrike

Komentarji: