Napake pri dohodnini? Še danes se lahko pritožite

Na Fursu samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2018, ki so jih konec maja poslali nekaj več kot 590.000 zavezancem.
Fotografija: Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine iz drugega svežnja. Foto: Leon Vidic/Delo
Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine iz drugega svežnja. Foto: Leon Vidic/Delo

Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na finančni upravi. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej.

Zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, je finančna uprava odpremila na pošto 29. marca. Za te zavezance je medtem tudi že opravila poračun.

Drugi paket informativnih izračunov pa so na pošto poslali konec maja. Ti zavezanci imajo le še danes čas za vložitev ugovora. Če se z izračunom strinjajo, bodo morebiti preveč plačano dohodnino prejeli vrnjeno na svoje bančne račune 31. julija, istega dne pa se izteče tudi rok za doplačilo tistim, ki jim je bila med letom odmerjena prenizka akontacija dohodnine.

Več iz rubrike

Komentarji: