Napake pri dohodnini? Še danes se lahko pritožite

Na Fursu samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2018, ki so jih konec maja poslali nekaj več kot 590.000 zavezancem.
Fotografija: Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine iz drugega svežnja. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine iz drugega svežnja. Foto: Leon Vidic/Delo

Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na finančni upravi. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej.

Zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, je finančna uprava odpremila na pošto 29. marca. Za te zavezance je medtem tudi že opravila poračun.

Drugi paket informativnih izračunov pa so na pošto poslali konec maja. Ti zavezanci imajo le še danes čas za vložitev ugovora. Če se z izračunom strinjajo, bodo morebiti preveč plačano dohodnino prejeli vrnjeno na svoje bančne račune 31. julija, istega dne pa se izteče tudi rok za doplačilo tistim, ki jim je bila med letom odmerjena prenizka akontacija dohodnine.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: