Moody's izboljšal obete za Slovenijo

Bonitetna agencija Moody's je v petek ohranila bonitetno oceno Slovenije pri Baa1, hkrati pa je obete izboljšala iz stabilnih v pozitivne. To v primeru učinkovitega nadaljnjega izvajanja zastavljenih politik nakazuje možnost zvišanja bonitetne ocene Slovenije v prihodnosti.
Fotografija: foto ANDREW GOMBERT
Odpri galerijo
foto ANDREW GOMBERT

Moody's je obete izboljšala zaradi učinkovitega odgovora države na težave, ki jih je izpostavila pretekla dolžniška kriza. Učinki ukrepanja se kažejo v strukturnih izboljšavah slovenskega gospodarstva s potencialom rasti, ki ga podpira okrevanje investicij in močna rast produktivnosti, trajnih izboljšavah fiskalnega položaja Slovenije z zniževanjem deleža dolga v BDP ter v skorajšnji zaključitvi sanacije bančnega sektorja, so pojasnili.

Pozitivni obeti nakazujejo možnost zvišanja bonitetne ocene Slovenije v prihodnosti v primeru učinkovitega nadaljnjega izvajanja zastavljenih politik - nadaljnjega zniževanja državnega dolga, utrjevanja finančnega sistema prek uspešne izvedbe preostanka predvidenih privatizacij bank ter napredka pri izvedbi načrtovanih reform, povezanih s trgom dela in staranjem prebivalstva.
Slovenija ima pri ostalih dveh glavnih bonitetnih hišah Fitch in Standard & Poor's oceni A- s stabilnimi obeti oz. A+ s pozitivnimi obeti.

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: