Moody's zvišal slovensko bonitetno oceno

Finančna ministrica tako visokega zvišanja ni pričakovala. Tveganja za našo državo še vedno predstavljata zdravstvena in pokojninska reforma.
Fotografija: EPA
Odpri galerijo
EPA

Bonitetna agencija Moody's je slovensko bonitetno oceno v petek zvečer izboljšala z Baa3 na Baa1, obete pa iz pozitivnih znižala v stabilne. V agenciji opažajo napredek države pri zniževanju dolga in konsolidaciji javnih financ, pohvalili so tudi robustno gospodarsko rast.

Med tveganji so izpostavili zastoj pri zdravstveni in pokojninski reformi.

Kot so zapisali v petek objavljenem poročilu, je Slovenija storila korak naprej z nekaterimi pomembnimi reformami, še posebej pri bančnem in sodnem sistemu ter na področju javne uprave.

"Stabilni obeti odražajo uravnotežena tveganja slovenske ocene pri Baa1. Pričakujemo, da bodo ugodni gospodarski trendi dovolili nadaljevanje uravnoteženja javnih financ in zmanjševanje dolga," so zapisali v bonitetni hiši.

Ocenjujejo tudi, da bo pri nekaterih pomembnejših reformah, kot sta zdravstvena in pokojninska, prišlo do zastoja pri sprejemanju, kar bi v prihodnje lahko negativno vplivalo na javne finance.

Ministrica tako visokega zvišanje ni pričakovala

Odločitev bonitetne agencije Moody's, da boniteto oceno Sloveniji zviša za dve stopnji, po mnenju finančne ministrice Mateje Vraničar Erman pomeni dodatno potrditev, da je Slovenija na pravi poti. Ministrica je zvišanje ocene sicer pričakovala, vendar pa ne tako visokega, so sporočili s finančnega ministrstva.

"Tudi dvig bonitetne ocene s strani Moody's smo pričakovali že nekaj časa, pa vendar osebno nisem pričakovala dviga za dve stopnji, zato me ta novica še toliko bolj veseli," je tokratno spremembo še pospremila ministrica.

"Bonitetne ocene so pokazatelj, da vsi skupaj delamo dobro in da so ukrepi, ki jih izvajamo, pravi. Nikakor to ne pomeni, da smo že na koncu poti. Takšne potrditve nam morajo dati nov zagon in voljo, da sledimo zastavljenim ciljem," je ocenila ministrica.

Moody's Sloveniji za letos napoveduje 3,6-odstotno gospodarsko rast. Gospodarska rast postaja vse bolj široko utemeljena, vendar močna, kljub zastoju padcu investicij, ki so jih v preteklih letih poganjala evropska sredstva.

Več iz rubrike

Komentarji: