Menjava svetovalca zaradi nizkega donosa

Z nasveti mojega finančnega svetovalca sem v zadnjih treh letih ustvaril nižjo donosnost kot splošni trg. Je to dovolj dober argument za menjavo svetovalca?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vsi poznamo pregovor »Kot bi primerjali hruške z jabolki«. Ta pregovor lahko uporabimo za širok spekter stvari, med drugim tudi za našo investicijo. Ampak odstotki bi morali biti primerljivi, si mislite. Odstotek ni edina ključna stvar, ko govorimo o donosnosti naše investicije.
Ko se vlagatelji pogovarjajo med seboj, zelo radi izpostavijo visoko donosnost, ki so jo ustvarili s svojo investicijo po nasvetu Svetovalca 1.

Vlagatelj, ki ga posluša in dela z Svetovalcem 2, dobi občutek, da dela njegov svetovalec slabše, saj je z investicijo ustvaril nižjo donosnost. Ampak tako kot pri sadju tudi pri investicijah ne moremo primerjati ene z drugim, dokler ne upoštevamo preostalih dejavnikov.


Toda ključno je zavedanje, da je donosnost investicije neposredno povezana s tveganjem, ki ga pri tem prevzamete. Povedano po domače, več ste pripravljeni tvegati, potencialno boljši bodo rezultati. In seveda obratno. Na žalost je tveganje, ki ga sprejemajo vlagatelji, v veliko primerih previsoko. V zadnjih šestih letih se je pač izšlo, tvegana priporočila svetovalcev so obrodila sadove, visoko tveganje je prineslo visoke donose.
Cilj vsakega svetovalca je in mora biti, da nepoučenemu vlagatelju ustvarja čim višje donose. Toda visoko tveganje ni primeren nasvet za nekoga, ki ti zaupa svoje življenjske prihranke. Poučeni vlagatelji se dobro zavedajo, da največ pridobijo takrat, ko ustvarjajo denar in pri tem prevzamejo minimalno tveganje. Izkušeni svetovalci pa lahko ocenijo, koliko tveganja je za vlagatelja primerno in kako poskrbeti, da ne boste šli čez to mejo.


Torej, če se vrnemo na začetek. S katerim svetovalcem bi raje delali? S tistim, ki vam v enem letu ustvari desetodstotno donosnost z visokim tveganjem, ali z nekom, ki vam v enem letu ustvari devetodstotno donosnost le z delčkom tveganja, ki ga prevzamete pri prvem?
Naslednjič, ko se boste pogovarjali s svojim finančnim svetovalcem, ga ne pozabite vprašati o tveganjih! Šele potem boste lahko ocenili, ali dela dovolj dobro in v vašem interesu.

Več iz rubrike