Lestvica 100 najbogatejših Slovencev

Revija Manager je zopet izbrala 100 najbogatejših Slovencev. Spodaj si lahko ogledate, kateri so dosegli prvih deset mest in kako lestvico komentira odgovorna urednica dotične revije.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Revija Manager ocenjuje, da je skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev letos preseglo pet milijard evrov: skupna vsota znaša 5.178 milijonov evrov ali 12,5 odstotka več kot lani, kar 41 odstotkov te vsote zavzema premoženje prvih desetih na lestvici.

Prag za vstop na lestvico je prvič presegel 20 milijonov evrov (lani 17,6 milijona evrov).

Največje presenečenje na letošnji lestvici sta Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp, ki sta se s 112 milijoni evrov ocenjenega premoženja uvrstila na šesto in osmo mesto. Vita Cajnko Javornik, odgovorna urednica Managerja, je za Svet kapitala povedala, da sta svoj položaj v letu dni utrdila tudi na svetovni sceni, "njuna vrednost pa raste še posebno zaradi trenutne divje rasti vrednosti kriptovalut."

Na prvem mestu sta še vedno zakonca Iza in Samo Login, do januarja letos 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki ga je kupil kitajski United Luck Group Holdings za milijardo dolarjev. Njuno premoženje, 689 milijonov evrov, je seštevek njunega dela kupnine in prejetih dividend.

"Zakonca Login sta nedavno objavila, da sta vso kupnino prenesla na dobrodelno fundacijo, ki se bo ukvarjala z neprofitnimi projekti za trajnostno pridelavo hrane in pitno vodo v svetu, in ker sta informacijo razglasila sama, je logično, da smo o njuni fundaciji in njenih projektih želeli izvedeti več, a je pri tem njuna volja do javnega komuniciranja  izpuhtela," pove ga. Cajnko Javornik. "Omenjene fundacije po doslej dostopnih podatkih še ni mogoče najti v nobenem registru, so ugotovili novinarji Financ, kako s to razlagati, pa ne vemo, ker na vprašanja ne odgovarjata," doda. Urednica revije Manager poudari, da sta zakonca dobra spodbuda drugim podjetnikom, saj sta pokazala, da tudi Slovencem tehnološko-podjetniške zgodbe svetovnih razsežnosti niso nedosegljive. 

Na lestvici je poleg njiju še pet ustanoviteljev Outfita7.

Sandi Češko, ki je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, se je z lanskega petega povzpel na drugo mesto s 300 milijoni evrov ocenjenega premoženja.To lahko pripišemo znatnemu izboljšanju poslovanja po nekaj slabših letih, ki so bila posledica politične in gospodarske krize na vzhodnih trgih, kjer je doslej tekla večina njihovega poslovanja. "Ocenjena vrednost njegovega premoženja sicer še ni dosegla vrednosti in njegovih najboljših let, 2012 in 2013, je pa povsem možno, da doseže s Studiom Moderna še mnogo višjo vrednost, ta njegova dejavnost (prodaja ležišč prek spleta)je postala v zadnjem obdobju zelo vroča," komentira ga. Cajnko Javornik. 

Novinec na lestvici je veterinar Rok Špruk, lastnik tekstilne tovarne Tekstina iz Ajdovščine, ki je na 45. mestu z ocenjenim premoženjem 31,5 milijona evrov.

Med 100 najbogatejših se je po šestih letih vrnil Herman Rigelnik (z 21,1 milijona evrov na 96. mestu), nekdanji predsednik uprave in do letos največji med lastniki holdinga ACH, po sedmih letih pa Sonja Gole (s 23 milijoni evrov na 72. mestu), direktorica podjetja Adria Mobil in prav tako do letos solastnica ACH.

Med 100 najbogatejšimi Slovenci, ki so bili že lani na lestvici, se je najbolj, za 95 odstotkov, povečalo premoženje družine Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje (31. mesto, 37 milijonov evrov), najbolj pa je upadlo (za 35 odstotkov) premoženje Boštjana Bandlja, lastnika podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi (95. mesto, 21,3 milijona evrov).

"Ocena vrednosti premoženja Joca Pečečnika je letos nižja za kar 25 odstotkov v primerjavi z lanskim letom, ker so naši analitiki v ocene zadnjih dveh let delno vključevali tudi njihove lastne izjemne napovedi rasti Interblocka, lani pa se je pokazalo, da se niso uresničile v tolikšnem obsegu, zato so letos njegovo premoženje ocenili previdneje," zaključi urednica.

Arhiv podjetja
Arhiv podjetja

Več iz rubrike