Krka s pozitivnimi medletnimi rezultati

Skupina Krka v devetih mesecih z desetodstotno rastjo dobička, prodaja se je povečala v vseh skupinah izdelkov in storitev.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Skupina Krka je v prvih devetih mesecih prodala za 971,9 milijona evrov izdelkov in storitev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. To je bila največja devetmesečna prodaja doslej, so sporočili iz Krke. Čisti dobiček je v devetih mesecih dosegel 120,8 milijona evrov in bil tako za 10 odstotkov višji kot pred letom.

Kar 93 odstotkov prihodkov, to je 903,4 milijona evrov, je Krka v prvih devetih mesecih dosegla na tujih trgih. Med temi je bila z 29,6-odstotnim deležem največja prodajna regija vzhodna Evropa. Tam je Krka letos do konca septembra ustvarila za skupaj 287,6 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v prvih devetih mesecih lani. V Rusiji, ki je Krkin največji posamični trg, se je prodaja povečala za dva odstotka na 189,3 milijona evrov.

Druga po velikosti prodaje je bila regija srednja Evropa s prodajo v višini 239,6 milijona evrov, kar je šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja se je povečala tako na Poljskem, največjem trgu v tej regiji, kot tudi drugod razen v Latviji.

V regiji zahodna Evropa se je devetmesečna prodaja zmanjšala za tri odstotke na 211 milijonov evrov, pri čemer je skupina Krka največ prodala v Nemčiji, sledile pa so skandinavske države, Španija, Francija in Italija.

V jugovzhodni Evropi, kjer sta Krkina ključna trga Romunija in Hrvaška, je skupina uspela prodajo povečati za 14 odstotkov na 132,3 milijona evrov.

Skupina Krka v devetih mesecih z desetodstotno rastjo dobička

Prodaja na slovenskem trgu ima v skupni prodaji skupine Krka 7,1-odstoten delež, kar vrednostno pomeni 68,6 milijona evrov oz. tri odstotke več kot pred letom.

Celotna prodaja se je povečala v vseh skupinah izdelkov in storitev. Med temi se je prodaja zdravil na recept, ki predstavljajo več kot štiri petine celotne prodaje skupine, povečala za pet odstotkov na 804,3 milijona evrov.

Vsi ocenjeni kazalniki poslovanja v prvem devetmesečju 2018 so boljši kot v enakem obdobju lani, še ugotavljajo v Krki. Dobiček iz poslovanja skupine Krka v višini 163,8 milijona evrov je bil za deset odstotkov večji kot v primerljivem lanskem obdobju, prav tako je bil s 120,8 milijona evrov za deset odstotkov večji čisti dobiček.

V Krki so v prvih devetih mesecih registrirali 16 novih izdelkov v 36 farmacevtskih oblikah in jakostih, za naložbe pa so v tem času namenili 66 milijonov evrov. Konec septembra je bilo v skupini Krka 11.226 zaposlenih, kar je štiri odstotke več kot devet mesecev prej.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: