Koronavirus dviga ceno zlatu

Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za unčo zlata odšteti 1690 dolarjev.
Fotografija: Vlagatelji povprašujejo po varnih naložbah, za katere veljajo zlato, obveznice ter na deviznem trgu predvsem švicarski frank in japonski jen, so povedali analitiki.FOTO: Roman Šipič
Odpri galerijo
Vlagatelji povprašujejo po varnih naložbah, za katere veljajo zlato, obveznice ter na deviznem trgu predvsem švicarski frank in japonski jen, so povedali analitiki.FOTO: Roman Šipič

Strm padec tečajev vrednostnih papirjev zaradi širjenja novega koronavirusa po svetu in padanje donosnosti obveznic so potisnili cene zlata na najvišjo raven po letu 2013. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za unčo zlata odšteti 1690 dolarjev. V nadaljevanju trgovanja se je cena spustila do 1687 dolarjev.

Analitik za surovine Carsten Fritsch iz nemške banke Commerzbank je za rast cene zlata poleg novega koronavirusa navedel še rekordno nizke donose na številnih trgih obveznic, ki jih je izzvala ameriška centralna banka z znižanjem obrestnih mer v začetku tega tedna. "V takšnem okolju vlagatelji povprašujejo po zlatu kot brezobrestni naložbi," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Zaradi velike negotovosti glede vpliva virusa na gospodarsko aktivnost in finančne trge ter še naprej padajočih obrestnih mer je analitik prepričan, da cene zlata še niso dosegle vrha.

Borze še vedno v rdečem

Koronavirus še danes potiska navzdol tečaje vrednostnih papirjev na pomembnejših borzah v Evropi. Občuten četrtkov padec indeksov na Wall Streetu daje vlagateljem jasno vedeti, da vrhunec krize, predvsem pa posledice koronavirusa na gospodarstvo, še zdaleč niso dosegli vrhunca.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 2,37 odstotka in se giblje okoli 3284 točk.
V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 1,77 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 2,35 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 2,26-odstoten padec.

Tečaj evra se po torkovem znižanju obrestnih mer v ZDA še naprej zvišuje. Ponoči se je povzpel na najvišjo raven v zadnjih sedmih mesecih - za en evro je bilo treba odšteti 1,1249 dolarja. Nazadnje je bila skupna evropska valuta tako draga avgusta 2019. Danes zjutraj se je z evrom na borzi v Frankfurtu trgovalo po tečaju 1,1225 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji po četrtkovi okrepitvi danes strmo znižali. Vlagatelji povprašujejo po varnih naložbah, za katere veljajo zlato, obveznice ter na deviznem trgu predvsem švicarski frank in japonski jen, so povedali analitiki.
Borza v Tokiu je zabeležila 2,72-odstoten padec indeksa Nikkei.

V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 2,23 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,21 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 1,68 odstotka, v Južni Koreji za 2,16 odstotka in v Avstraliji za 2,86 odstotka.
 

Več iz rubrike