Končuje se še eno leto rekordov

Letošnje leto je postreglo investitorjem z ugodnimi donosi tako za tvegane (delnice) kot manj tvegane naložbene razrede (obveznice) ter nizko volatilnostjo. Volatilnost je bila nizka tako rekoč v vseh naložbenih razredih in ekonomijah.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Čeprav je leto ponudilo nekaj priložnosti za dvig negotovosti med investitorji, indeks VIX, ki meri volatilnost na kapitalskih trgih, ni presegel vrednosti 16, kar zgodovinsko gledano pomeni ohranitev negotovosti na nizki ravni. Napetosti s Severno Korejo, naravne ujme v ZDA in po svetu, negotovost, povezana s francoskimi volitvami, ter referendum v Kataloniji niso povzročili večjih pretresov na trgu.

Pixabay
Pixabay

Razen kratkoročnih nihajev nič ni moglo prestrašiti investitorjev, spodbujenih z gospodarskim okrevanjem, nizko zaposlenostjo in sproščenimi finančnimi pogoji oz. poceni denarjem na trgu. Kljub trem dvigom referenčne obrestne mere v ZDA je ECB namreč objavila zgolj znižanje nakupov na odprtem trgu in napovedala, da se bo okolje rekordno nizkih obrestnih mer nadaljevalo tudi po koncu programa nakupov septembra 2018. Ob dvigu gospodarskih napovedi, po katerih naj bi bila rast BDP v letošnjem letu 2,4-odstotna ter 2,3-odstotna leta 2018, ECB še vedno vztraja pri spodbujevalnih ukrepih.

Pixabay
Pixabay

V okolju splošnega optimizma in gospodarskega okrevanja je globalni delniški indeks MSCI All Countries Index do 15. decembra 2017 porasel za 21 odstotkov v ameriških dolarjih. Krepitev vrednosti evra leta 2017, ko je vrednost skupne valute proti ameriškemu dolarju porasla za okoli 13 odstotkov, je pomenila, da je bila rast globalnih kapitalskih trgov za evrskega investitorja nižja, zgolj okoli 8-odstotna, Evropa pa se je pokazala za boljšo izbiro od dolarskih naložb. Rast na kapitalskih trgih je, kljub dobremu poslovanju podjetij, pomenila, da vrednotenja ostajajo nad zgodovinskimi povprečji, kar omejuje prihodnje potenciale rasti.

Pixabay
Pixabay

V okolju splošnega optimizma in gospodarskega okrevanja, ko bo globalna gospodarska aktivnost v letošnjem letu najverjetneje dosegla 3,3 odstotka, rastejo tudi pričakovanja o poslovanju podjetij. Investitorji v povprečju pričakujejo, da bodo podjetja, vključena v globalne delniške indekse, objavila rast dobičkov v višini okoli 19 odstotkov za letošnje leto in 9 odstotkov leta 2018 v ZDA; 28 odstotkov za letošnje leto in 8 odstotkov leta 2018 v Evropi ter 26 odstotkov za letošnje leto in 12 odstotkov leta 2018 na trgih v razvoju, kar je izjemna rast. Bo ta rast dovolj, da bodo kapitalski trgi v prihajajočem letu nadaljevali pot navzgor brez večjih pretresov, ali nas čaka dvig volatilnosti?

 

 

Petra Lesjak, pomočnica direktorja naložbenega sektorja vodja gospodarjenja s finančnimi instrumenti

Več iz rubrike