Koliko denarja potrebujete za nujne primere v različnih obdobjih?

Če se zaradi nestanovitnosti trga, inflacije in naraščajočih obrestnih mer počutite nestabilno, se morda sprašujete, koliko denarja je dobro imeti pri roki.
Fotografija: V vsakem obdobju v življenju je dobro imeti nekaj prihrankov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V vsakem obdobju v življenju je dobro imeti nekaj prihrankov. Foto: Shutterstock

Če se zaradi nestanovitnosti delniškega trga, visoke inflacije in naraščajočih obrestnih mer počutite nestabilno, se morda sprašujete, koliko denarja morate imeti pri roki.

image_alt
Vas bodoči mož razvaja z diamantom ali vas zavaja s ponaredkom?

Pravi znesek v vašem skladu za nujne primere je odvisen od položaja in potreb vaše družine, pravijo finančni strokovnjaki. Glede na junijsko raziskavo Bankrate je več kot polovica Američanov zdaj zaskrbljena zaradi svoje ravni varčevanja v nujnih primerih, medtem ko je leta 2020 ta številka znašala 44 odstotkov. 

Čeprav je denar v zadnjih nekaj letih zaradi najnižjih donosov postal manj privlačen, se to morda spreminja, ko se obrestne mere zvišujejo. In strokovnjaki pravijo, da je brezskrbnost, ki jo prinašajo prihranki, koristna. Koliko denarnih prihrankov potrebujete v različnih obdobjih svoje kariere po mnenju finančnih svetovalcev?

Osebe z dvojnim zaslužkom: vsaj tri mesečni prihranki

Priporočilo za družine z dvojnim dohodkom so prihranki v vrednosti treh do šestih mesecev življenjskih stroškov, je povedal Christopher Lyman, pooblaščeni finančni načrtovalec pri Allied Financial Advisors v Newtownu v Pensilvaniji. Tudi če eden od zaslužkarjev izgubi službo, obstajajo drugi viri dohodka, ki družini pomagajo obdržati stroške.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Samski zaposleni: šest mesecev ali več prihrankov

Gospodinjstvom z enim zaslužkom koristi povečanje prihrankov na šest do devet mesecev. Nekateri svetovalci so mnenja, da je tako za osebe z enim dohodkom kot za gospodinjstva z dvojnim dohodkom bolje imeti višje denarne rezerve, da bi zagotovili več možnosti v primeru odpuščanja.

image_alt
Kateri so 4 razlogi zakaj imajo samski višje denarne stroške?

Catherine Valega, CFP in premoženjska svetovalka pri Green Bee Advisory v Winchestru v Massachusettsu, predlaga, da 12 do 24-mesečne stroške hranimo v gotovini.

Podjetniki: eno letni prihranki

Z večjo gospodarsko negotovostjo Lyman priporoča podjetnikom in lastnikom malih podjetij, da imajo za eno leto prihrankov. Upoštevanje tega nasveta je rešilo kar nekaj naših strank lastnikov podjetij pred zaprtjem zaradi pandemije.

Upokojenci: prihranki za eno do treh let v gotovini

Strokovnjaki predlagajo, da imajo upokojenci prihrankov za stroške na voljo eno do tri leta. »Zadostna denarna rezerva je ključnega pomena za to, da bo vaš denar trajal do upokojitve,« je dejal Brett Koeppel, CFP in ustanovitelj Eudaimonia Wealth v Buffalu v New Yorku.

Seveda je natančen znesek denarja, ki ga morate imeti pri roki ob upokojitvi, odvisen od mesečnih stroškov in drugih virov dohodka.

Varčevanje je »zelo čustvena tematika«

Denar je »zelo čustvena tema,« priznava Lyman in ugotavlja, da se nekatere stranke odvrnejo od njegovih priporočil glede varčevanja. »Nekaterim ljudem je neprijetno imeti toliko denarja na stranskem tiru in ne zaslužiti ničesar, zlasti zdaj, ko se zdi, da delnice ponujajo odlično priložnost za nakup. Drugi so bili prej previdni, zdaj pa se počutijo zaskrbljeni zaradi trga, kar jih motivira, da prihranijo bistveno več.«

image_alt
Veliki zaslužki se kujejo v pičlih 2 urah dela na dan

Več iz rubrike