Ko direktor zasluži 120-krat več kot njegov zaposleni

Nekateri britanski direktorji bank imajo tudi 120-krat višje plače kot njihovi zaposleni s povprečno plačo.
Fotografija: Poleg pripravljenega letnega poročila z vsemi podatki, pa bodo morale banke do naslednjega leta urediti tudi razmerja med plačami zaposlenih. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Poleg pripravljenega letnega poročila z vsemi podatki, pa bodo morale banke do naslednjega leta urediti tudi razmerja med plačami zaposlenih. Foto: Reuters

Najvišji direktorij britanskih bank so v povprečju plačani 120-krat bolje kot njihovi zaposleni s povprečno plačo. Podatki o plačah so namreč zaradi novo sprejetega zakona o transparentnosti in preglednosti plač zdaj javno dostopni. Zakon pa so sprejeli ravno zaradi velikih plačnih nesorazmerij v britanskem gospodarstvu in z njim želijo okrepiti nadzor nad njimi, še piše Reuters.

Največji britanski posojilodajalec Lloyds Banking Group ima tudi največja plačna nesorazmerja. Izvršni direktor Antonio Horta-Osorio ima kar 169-krat višjo plačo od tistega s povprečno plačo, so pred tednom dni zapisali v letnem poročilu podjetja. Kar 118-krat višjo plačo od zaposlenega s povprečno ima tudi izvršni direktor bančnega giganta HSBC John Flint, ki na leto zasluži kar več kot 5 milijonov evrov.

Poleg pripravljenega letnega poročila z vsemi podatki, pa bodo morale banke do naslednjega leta urediti tudi razmerja med plačami zaposlenih.

Pri Lloyd Banking Group so že napovedali, da bodo aprila zvišali minimalno plačo v podjetju za skoraj 10 odstotkov, kar bo pomenilo, da bodo zaposleni z minimalno plačo na leto zaslužili nekaj več kot 20.000 evrov.

Več iz rubrike

finance

Londonograd* in kultura umazanih poslov v bančništvu

Začel se bo pravni spor glede domnevne bančne goljufije, storjene med prodajo največje bolgarske telekomunikacijske družbe Vivacom leta 2016.

finance

Drastičen padec cen na trgu kriptovalut

Cena najstarejše in najbolj znane kriptovalute bitcoin je v ponedeljek na trgovalni platformi Bitstamp padla na 34.057 dolarjev in s tem povečala izgubo ob koncu tedna.

finance

Kitajska mogotca v enem dnevu bogatejša za dobrih 12 milijard dolarjev

Novookronani najbogatejši Kitajec je svojemu bogastvu samo v enem dnevu dodal 5,4 milijarde dolarjev. Njegov kolega, nekdanji Googlov inženir, pa 7,2 milijarde dolarjev.

finance

Plemenite kovine iz sijajnega v bleščeče leto

Po sijajnem letu za plemenite kovine, bi se nekatere letos lahko zasvetile še bolj, napovedujejo analitiki.

Komentarji: