Ko direktor zasluži 120-krat več kot njegov zaposleni

A. S. H.
Poleg pripravljenega letnega poročila z vsemi podatki, pa bodo morale banke do naslednjega leta urediti tudi razmerja med plačami zaposlenih. Foto: Reuters

Nekateri britanski direktorji bank imajo tudi 120-krat višje plače kot njihovi zaposleni s povprečno plačo.

Najvišji direktorij britanskih bank so v povprečju plačani 120-krat bolje kot njihovi zaposleni s povprečno plačo. Podatki o plačah so namreč zaradi novo sprejetega zakona o transparentnosti in preglednosti plač zdaj javno dostopni. Zakon pa so sprejeli ravno zaradi velikih plačnih nesorazmerij v britanskem gospodarstvu in z njim želijo okrepiti nadzor nad njimi, še piše Reuters.

Največji britanski posojilodajalec Lloyds Banking Group ima tudi največja plačna nesorazmerja. Izvršni direktor Antonio Horta-Osorio ima kar 169-krat višjo plačo od tistega s povprečno plačo, so pred tednom dni zapisali v letnem poročilu podjetja. Kar 118-krat višjo plačo od zaposlenega s povprečno ima tudi izvršni direktor bančnega giganta HSBC John Flint, ki na leto zasluži kar več kot 5 milijonov evrov.

Poleg pripravljenega letnega poročila z vsemi podatki, pa bodo morale banke do naslednjega leta urediti tudi razmerja med plačami zaposlenih.

Pri Lloyd Banking Group so že napovedali, da bodo aprila zvišali minimalno plačo v podjetju za skoraj 10 odstotkov, kar bo pomenilo, da bodo zaposleni z minimalno plačo na leto zaslužili nekaj več kot 20.000 evrov.
Več iz rubrike