Kitajska ni več druga največja na svetu, prehitela jo je Japonska

Kitajski borzni trg ni več drugi največji na svetu. S tega mesta ga je namreč izrinil japonski, glavni razlog pa sta nervoza zaradi trgovinske vojne med Pekingom in Washingtonom ter upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti, poroča Bloomberg News.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Po podatkih Bloomberg News je danes tekom trgovalnega dne vrednost delnic na kitajski celini zdrsnila pod tisto v sosednji Japonski. Do tega je prišlo prvič, odkar je Kitajska leta 2014 prevzela mesto številke dve.

Kitajske delnice so bile vredne 6090 milijard dolarjev, japonske pa 6170 milijard dolarjev. Daleč pred obema je ameriški trg z delnicami v vrednosti 31.000 milijard dolarjev.

Zaskrbljenost zaradi trgovinskih vojn je v zadnjem obdobju prizadela vse globalne finančne trge, kitajske delnice pa so med tistimi, ki strah vlagateljev občutijo še posebej močno. Osrednji indeks šanghajske borze Composite je od začetka januarja izgubil več kot 16 odstotkov vrednosti.

Pritisk se je ta teden še okrepil, potem ko so iz Bele hiše pricurljali namigi, da bi lahko predsednik Donald Trump na uvoz blaga s Kitajske v vrednosti 200 milijard dolarjev letno uvedel 25-odstotne in ne 10-odstotnih carin, kot je veljalo doslej.

Washington je že uvedel carine na 34 milijard dolarjev kitajskega blaga, v prihodnjih tednih bi jih lahko uvedel še za dodatnih 16 milijard dolarjev blaga.

K negativnemu trendu je le še dodala vrsta podatkov, ki kažejo na ohlajanje gospodarske rasti drugega največjega svetovnega gospodarstva. Peking se je namreč lotil postopnega prestrukturiranja virov rasti, zmanjševanja zadolženosti in onesnaženosti.

Vlagatelje skrbijo tudi nedavni padci vrednosti juana. Kitajska valuta je v primerjavi z dolarjem najnižje v več kot letu dni, saj vlagateljev večinoma niso ganile obljube Pekinga o ukrepih za podporo gospodarstvu.

Na drugi strani so rezultati japonskih podjetij večinoma dobri, kar podpira tamkajšnji trg. Vseeno je Nikkei 225 glede na začetek leta še vedno nekoliko v minusu. Analitiki tako opozarjajo, da tudi japonski trg ni v najboljši formi, država je prav tako izpostavljena trgovinskim vojnam in močno odvisna od globalne trgovine.

Več iz rubrike