Kitajska izrinila bitcoin rudarje in na trg porinila digitalni juan

Logistična podjetja so začela ponujati posebne tarife za prevoz opreme za rudarjenje kriptovalut.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Kitajska vlada še naprej pritiska na kripto industrijo v državi, posledično trpi celoten trg. Notranja Mongolija, Sečuan ter druge province in mesta na Kitajskem ciljajo na večje bitcoin rudarje in jih prisilno odklapljajo iz električnih omrežij. Banke in finančna podjetja nočejo izvajati transakcij, povezanih s prenosom kriptovalut.
 
Strokovnjaki pravijo, da v tem trenutku rudarstvo kriptovalut na Kitajskem ni več donosno, rudarji pa množično izvažajo opremo v tujino. Večina jih ima raje ZDA. Najbolj priljubljeno mesto za selitev je v tem trenutku Teksas. V zvezni državi se namreč zlahka najde primerno zemljišče na redko poseljenem območju, poleg tega pa je elektrika dokaj poceni.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Po poročanju CNBC so kitajska kripto podjetja pred dnevi s čarterskimi leti prepeljala približno tri tone rudarske opreme iz Kitajske v Maryland. Lokalna logistična podjetja so začela ponujati celo posebne cene za prevoz krhkega blaga.
 
Največji prevoznik iz Guangzhouja denimo pošlje paket z opremo v tujino po ceni 9,37 ameriških dolarjev za kilogram. Ne gre prezreti, da je kitajski vrh, ki zasebne operaterje kriptovalut izrinja iz države, hkrati aktiviral uvedbo državne digitalne valute - digitalnega juana.
 
Kitajska tiskovna agencija Xinhua poroča, da lahko stranke Industrijske in komercialne banke Kitajske in Kitajske kmetijske banke gotovino zdaj zlahka zamenjajo za državno 'kriptovaluto'. Podpora za digitalni juan je dodana vmesniku tri tisoč bankomatov zgoraj omenjenih bank.
 

Več iz rubrike