Kitajci ne plačujejo hipotekarnih posojil za stanovanja

Se lahko kitajski trend preseli tudi k nam in tudi mi ne bomo več plačevali kreditov? Kaj bi to pomenilo za slovenske banke in gospodarstvo?
Fotografija: Medtem ko Jack Ma uživa na Mljetu v svoji jahti, na Kitajskem njegovi rojaki bojkotirajo plačevanje hipotekarnih posojil za stanovanja. FOTO: CNBC
Odpri galerijo
Medtem ko Jack Ma uživa na Mljetu v svoji jahti, na Kitajskem njegovi rojaki bojkotirajo plačevanje hipotekarnih posojil za stanovanja. FOTO: CNBC

Na kratko:

Več deset tisoč ljudi na Kitajskem noče plačati hipotek za nedokončana stanovanja.

Povečuje zaskrbljenost trga, da bi se lahko kriza nepremičninskega dolga v državi še poslabšala.

Hipotekarni bojkot je protest, ne nezmožnost plačila, in povečuje tveganje socialnih nemirov.

V nadaljevanju preberite:

Zakaj Kitajci nočejo plačati svojih stanovanjskih posojil

Kaj to pomeni za kitajsko gospodarstvo?

Ali se ta trend lahko seli tudi k nam?

Kitajski hipotekarni protesti: zakaj Kitajci nočejo plačati svojih stanovanjskih posojil - in kaj to pomeni za kitajsko gospodarstvo?

Aktualna situacija

Gradnja nepremičnin na Kitajskem se je v zadnjih dveh letih upočasnila zaradi razlogov, vključno z omejitvami gibanja zaradi bolezni COVID-19 in denarnim krčem, ki je omejil financiranje gradbenih dejavnosti.

Številni kupci stanovanj pred prodajo so postali nezadovoljni nad izvajalci, ki jim je zmanjkalo denarja za dokončanje projektov, ki so jih že plačali. REUTERS/Aly Song
Številni kupci stanovanj pred prodajo so postali nezadovoljni nad izvajalci, ki jim je zmanjkalo denarja za dokončanje projektov, ki so jih že plačali. REUTERS/Aly Song

Zdaj na desettisoče kupcev stanovanj - kot ocenjuje Bloomberg - na Kitajskem noče plačati svojih hipotek za nedokončana stanovanja.

Več kot 320 projektov v drugem največjem gospodarstvu na svetu je v nevarnosti bojkotov, glede na množično pridobljene podatke na računu GitHub »WeNeedHome«.

Zaustavitev gradbene dejavnosti bi lahko vplivala na 4,7 bilijona kitajskih juanov ali 696 milijard dolarjev vrednih domov na Kitajskem.

image_alt
Evropske nepremičnine v začetku leta dražje za deset odstotkov

Za dokončanje gradbenih projektov bi bilo potrebnih 1,4 bilijona juanov ali 1,3 % BDP države, je ocenila analitičarka Bloomberg Intelligence Kristy Hung.

Vse to prispeva k zaskrbljenosti, da bi se lahko nepremičninska dolžniška kriza v državi še poslabšala. In ker nepremičnine in z njimi povezani sektorji predstavljajo približno eno tretjino kitajskega BDP v vrednosti 18 bilijonov dolarjev, obstaja bojazen, da bi se posledice bojkotov hipotekarnih posojil lahko prelile v svetovno gospodarstvo.

In razlog za bojkot posojilojemalcev na Kitajskem?

Na Kitajskem lahko razvijalci nepremičnin začnejo zbirati hipotekarna plačila, preden so stanovanja dokončana - kar, tako kot v mnogih drugih državah, zaradi pandemije traja dlje, kot je bilo pričakovano.

Vendar je Peking leta 2020 začel omejevati pretirano zadolževanje, kar je pripeljalo do lanske dolžniške krize Evergrande.

Denarni krč v celotni panogi se je od takrat prelil na druge razvijalce in povzročil še več zastalih projektov, kar je spodbudilo skrbi, da kupci morda nikoli ne bodo videli stanovanj, za katera so plačevali. Nekoč vroč kitajski nepremičninski trg še naprej upada.

Od junija so cene stanovanj na Kitajskem padale že 10 mesecev zapored, medtem ko je razpoložljivi dohodek upadel že peto četrtletje zapored, tako da tudi gospodinjstva čutijo finančni pritisk. Kupci nepremičnin zastalih projektov so skratka zelo nesrečni.

"Številni kupci stanovanj pred prodajo so postali nezadovoljni nad izvajalci, ki jim je zmanjkalo denarja za dokončanje projektov, ki so jih že plačali," je zapisal Andrew Lawrence, azijski nepremičninski analitik pri TS Lombard, svetovalnem podjetju s sedežem v Londonu.

"Številni potencialni kupci bodo opazovali, kako se bodo oblasti odzvale na ta hipotekarni bojkot, ki se kratkoročno preliva v neplačevanje posojil in nedobavo materialov s strani dobaviteljev in nižjo prodajo razvijalcem," je dodal Lawrence v zapisu, zapisanem včeraj.

Kljub omejevanju pandemije so se v različnih mestih pojavile posebne demonstracije, na primer 200-članski protest v osrednji kitajski provinci Hubei v sredo, poroča The Wall Street Journal. Skupine kupcev so se združile tudi v pošiljanju pisem, v katerih so grozile, da bodo prenehale plačevati hipoteke, dokler se gradnja ne nadaljuje. Ni jasno, kako razširjeni so ti protesti, saj cenzorji zatirajo informacije o bojkotih hipotekarnih posojil.

Oblasti so zaskrbljene zaradi razmer, saj nepremičnine predstavljajo do 30 % gospodarstva države in do 70 % premoženja gospodinjstev srednjega razreda

Kljub temu bojkoti hipotekarnih posojil na Kitajskem verjetno ne bodo povzročili takojšnje krize v kitajskem bančnem sistemu, saj so izpostavljenosti institucij predprodajnimi hipotekami majhne, ​​je dejal Zhuang.

"Verjamemo, da bodo hipotekarne težave majhnega obsega in ne bodo predstavljale večjih groženj za finančni sistem, saj temeljni vzrok te težave ni močno poslabšanje bilanc stanja gospodinjstev, temveč strah pred likvidnostjo razvijalcev," je dejal  Iris Tan, višji analitik kapitala pri Morningstarju.

Vendar pa bi dolgotrajna denarna stiska, ki traja tri do pet let, lahko obremenila finančni sistem in prizadela plačila za zunanji dolg, je dodal Zhuang.

Zakaj so protesti na Kitajskem tako pomembni - in kakšne so potencialne nevarnosti?

Ker je predprodaja predstavljala 90 % vseh prodaj nepremičnin na Kitajskem v letu 2021, obstajajo pomisleki, da bi lahko bojkoti hipotekarnih posojil še bolj spodkopali zaupanje v nepremičninski sektor v državi.

"Če končni kupci odstopijo od predprodajnih pogodb in raje kupujejo dokončane projekte ali čakajo na nižje cene, potem bo potrebna grosistična likvidacija ali reorganizacija razvijalcev. Zato je zelo pomembno, kako se bodo oblasti odzvale na ta bojkot, « je zapisal Lawrence iz TS Lombarda.

Bojkoti povečujejo tveganje družbenih nemirov v občutljivem času za kitajsko komunistično partijo, ki bo imela svoj 20. nacionalni kongres jeseni, ko naj bi si predsednik Xi Jinping zagotovil svoj tretji mandat.

Več iz rubrike