Katerih pet delnic morate kupiti ta teden

Bliža se sredina leta, nihanju na delniških trgih pa še ni videti konca
Fotografija: Apple (AAPL) je z več kot 2 bilijona dolarjev tržne kapitalizacije eno največjih podjetij na svetu. Ima vsa sredstva, da lahko prebrodi težke čase in sčasoma še naprej raste. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Apple (AAPL) je z več kot 2 bilijona dolarjev tržne kapitalizacije eno največjih podjetij na svetu. Ima vsa sredstva, da lahko prebrodi težke čase in sčasoma še naprej raste. FOTO: Delo

Vlagatelji, ki so si že tako ali tako težko opomogli zaradi strmih padcev delnic, so prejšnji teden doživeli še eno presenečenje - Federal Reserve je zvišal obrestne mere za tri četrtine odstotne točke. Centralna banka je jasno naznanila, da sprejema ukrepe za zajezitev inflacije, vendar se bodo njeni ukrepi še dodatno okrepili zaradi skrbi glede bližajoče se recesije.

Vlagatelji iščejo opomnik, da morajo biti osredotočeni na svoje dolgoročne cilje.

Tukaj je pet delnic, ki jih velja izpostaviti ta teden:

Apple

Apple (AAPL) je z več kot 2 bilijona dolarjev tržne kapitalizacije eno največjih podjetij na svetu. Ima vsa sredstva, da lahko prebrodi težke čase in sčasoma še naprej raste.

Kljub temu Apple zaradi svoje velikosti ni imun na trenutne težave, ki bremenijo gospodarstvo. Proizvajalec iPhonov pričakuje, da bo prodaja v četrtletju do konca junija za 8 milijard dolarjev manjša zaradi stalnih omejitev pri dobavi sestavnih delov, ki so se poslabšale zaradi zapor na Kitajskem. Poleg tega Apple pričakuje tudi zmanjšanje prihodkov zaradi ustavitve pošiljk v Rusijo.

NetApp 

Ho iz Deutsche Bank je naklonjen tudi družbi NetApp (NTAP), ki ponuja rešitve za shranjevanje in upravljanje podatkov v podjetjih. Delnici niso tuje trenutne težave, ki bremenijo industrijo - njene delnice so se v obdobju od začetka leta do danes zmanjšale za približno 30%.

Ho poudarja, da so delnice podjetja v letu 2022 dosegle precej slabše rezultate od podobnih podjetij na področju strojne računalniške opreme. Vendar pa je to odprlo odlično priložnost za nakup, ki omogoča dolgoročno povečevanje profita.

image_alt
Medvedji trg idealen, če imate več testosterona za agresijo na borzi

Oracle

Družba Oracle (ORCL), ki se ukvarja s cloud softwarom, je ena od redkih tehnoloških podjetij, ki taktično krmarijo po trenutnih prodajnih ovirah.

Njihovi optimistični četrtletni rezultati so bili kot dih svežega zraka sredi katastrofalnih vetrov sezone. Poleg tega so spodbudne tudi njihove smernice za tekoče četrtletje, ki vključujejo prevzeta sredstva družbe Cerner. Decembra lani je Oracle napovedal prevzem podjetja Cerner, ki zagotavlja informacijske rešitve za zdravstveni sektor.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

IHS Holding

Naslednja delnica, ki se nekoliko odmika od osrednjega tehnološkega sektorja, je IHS Holding (IHS), ki ima v lasti, upravlja in razvija telekomunikacijsko infrastrukturo. Zaradi vse večjega mednarodnega vpliva, so trenutne razmere povzročile, da so se delnice družbe IHS letos zmanjšale za skoraj 28%.

Atkin meni, da je precejšnja izpostavljenost podjetja IHS afriškim trgom ključno gonilo rasti, saj ima celina eno najvišjih stopenj rasti naročnikov. Infrastrukturna podjetja imajo na afriških trgih veliko možnosti za rast, saj sta v regiji še vedno razširjena omrežja 2G in 3G, ki pa bodo v prihodnosti zagotovo nadgrajena.

Bank of America

Delnice banke Bank of America (BAC) so letos padle za skoraj 30 %. Kljub temu ima ta bančni gigant zaradi visokih obrestnih mer veliko koristi. Glavni izvršni direktor banke Brian Moynihan je že pred časom dejal, da bi morale višje obrestne mere in rast posojil v bližnji prihodnosti občutno izboljšati neto obrestne prihodke.

V nedavnem raziskovalnem poročilu se je analitik družbe RBC Capital Gerard Cassidy očitno strinjal s tem. »Zaradi pričakovanega zvišanja kratkoročnih obrestnih mer smo zvišali naše ocene neto obrestnih prihodkov, ki so se v letu 2022 izravnali zaradi nižjih prihodkov iz investicijskega bančništva.«

Več iz rubrike