Kakšna je prihodnost tveganega kriptokapitala?

Kakšni so zares intersi skladov tveganega kriptokapitala
Fotografija: Številne borze so ustanovile tudi inkubatorje ali pospeševalnike, kot sta Binance Labs in Huobi, ki inkubirajo super-zgodnje projekte in za financiranje vzamejo odstotek žetonov FOTO: Delo
Odpri galerijo
Številne borze so ustanovile tudi inkubatorje ali pospeševalnike, kot sta Binance Labs in Huobi, ki inkubirajo super-zgodnje projekte in za financiranje vzamejo odstotek žetonov FOTO: Delo

Kaj sploh je tvegani kriptokapital?

Obstaja razlika med tveganim kapitalom in skupnostjo malih vlagateljev (engl. retail investors) - Web3 pa te meje zabriše. Tradicionalni upravitelji skladov tveganega kapitala si pogosto prizadevajo za višjo ceno vloženega kapitala, sedež v upravnem odboru, hitro rast in hitre izstope. Toda Web3 VC-ji so pogosto prvi, zgodnji vlagatelji, ki se najprej vključijo kot aktivni člani skupnosti ter zagotovijo likvidnost in upravljanje za izgradnjo projekta.

Sama skupnost je zapleten pojem, saj se lahko udeleženci dobesedno "prodajo" - del skupnosti pa so tudi institucije, ki so v projekt vključene že od samega začetka. Ethereum je imel na primer 3000 udeležencev, mešanico posameznikov in institucij.

Tudi tvegani vlagatelji so bili nepremišljeni

Začnimo s propadom podjetja LUNA. Kdo je bil zares odgovoren? Financiranje s tveganim kriptokapitalom ima lahko velik vpliv na to, ali bo skupnost investirala ali ne. Maloprodajni vlagatelji so dobili po glavi, ko sta maja propadla projekt in ekosistem algoritemskega stablecoina Terra. Zgodbe o izgubljenih domovih in življenjskih prihrankih ter objavljenih telefonskih številkah za samomore na Redditu so bile zaskrbljujoče. Internetni memi o Squid Games in 150-letni zaporni kazni Bernieja Maddoffa so se pomešali ob poskusu ustanovitelja podjetja Terra Do Kwona, da bi rešil ekosistem s feniksu podobnim žetonom Luna 2.0.

Najprej moramo razumeti, kdo so tvegani vlagatelji in od kod prihajajo, kar nam bo pomagalo razumeti dilemo vzpostavljanja organske skupnosti Web3.

Prvi izvorni kripto skladi so nastali zaradi vlagateljev, ki so imeli srečo in zaslužili na zgodnjih kripto projektih. Mnogi so v zgodnjih dneh delali na borzah in so bili posledično v prvem stiku z vsakim projektom s žetoni, (engl. token) ki se je poskušal uvrstiti na borzo. Tako so poznali skoraj vse v ekosistemu in so običajno dobili prvi kos v zgodnjih krogih financiranja vsakega spodobnega projekta, ki je poskušal zbrati kapital.

Coinbase, Ethereum, Consensys in drugi so proizvedli nekaj izjemno bogatih posameznikov, ki so nato postali vlagatelji v številne druge projekte. Nekateri so celo ustanovili lastne sklade ali podjetja tveganega kapitala, drugi pa so ostali pri tihem vlaganju. Toda med seboj se vsi poznajo, zato lahko dobijo zgodnji dostop in seveda informacije o poslu.

Številne borze so ustanovile tudi inkubatorje ali pospeševalnike, kot sta Binance Labs in Huobi, ki inkubirajo super-zgodnje projekte in za financiranje vzamejo odstotek žetonov. Svojo mrežo lahko izkoristijo za financiranje in obljube podpore, kot so uvrstitev na njihove borze in pomoč v družbenih medijih.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Zaščita vlagateljev

Lurie, ustanovitelj podjetja Shipyard Software, se strinja, da lahko tvegani kapital deluje z roko v roki z decentraliziranim upravljanjem in skupnosti prinaša velike koristi. Trdi, da je v kriptovalutah "treba decentralizirati upravljanje, ker to zahteva skupnost. Prav tako je nujno, da model tveganega kapitala deluje." Financiranje s tveganim kapitalom je konkurenčna in regulativna nujnost za vzpostavitev uspešnega podjetja, trdi Lurie.

"Po mojem mnenju je značilnost podjetja tveganega kapitala ta, da si prizadeva zagotoviti zaščito vlagateljev in dobro upravljanje," pravi Lurie.

image_alt
Lehman Brothers kripto skupnosti. Grozi spirala bankrotov?

Lurie je začel delati pri podjetju Bessemer Venture Partners in je spoznal obe strani spektra tveganega kapitala, saj je za svoja zagonska podjetja zbral več krogov tveganega kapitala, "nekatere težje, druge lažje". To vključuje zgodnje ICO protokola NFT leta 2017.

"Decentralizirano upravljanje je kompromis z okretnostjo. Težko je začeti popolnoma decentralizirano podjetje. Treba je vzpostaviti ravnovesje. Startupi so v nenehni bitki in le redkim uspe priti do konca te poti."

"Eden najboljših razlogov za podporo tveganega kriptokapitala je upravljanje - partner pri poslu bo ustanovitelje prisilil, da bodo ravnali odgovorno," še pravi.

Več iz rubrike