Kako pogosto prilagajati varčevanje?

V delniških skladih varčujem že tri leta in me zanima, kako pogosto bi moral spremljati in prilagajati varčevalni načrt? Do konca varčevanja imam še 12 let.
Fotografija: FOTO Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO Shutterstock

Odgovor je sicer preprost – pustite, da se sredstva akumulirajo.

Eno izmed najpomembnejših pravil, ki si ga velja zapomniti in ga vedno poudarjam, je: »Skoraj vsak vlagatelj, ki je na delniškem trgu prisoten vsaj 10 let, bo v vmesnem času utrpel najmanj en padec v višini okoli 50 odstotkov. Od padca do nadaljevanja rasti v povprečju mine eno leto.«


Drugo pravilo, ki naj ga upoštevajo periodični varčevalci, pa je dejstvo, da negativni donosi na začetku varčevalne poti zaradi metode povprečnega stroška močno izboljšajo končni rezultat. In če imate pred sabo še vsaj 10 let varčevanja, so padci v prvi tretjini celotnega obdobja priporočljivi, ne glede na to, kako čudno se to sliši. Če so padci za dolgoročne varčevalce v prvi tretjini varčevanja priporočljivi, pa se morate tem izogniti v zadnji tretjini. Varčevanje naj bo sestavljeno tako, da boste v prvi tretjini celotnega obdobja akumulirali premoženje, v drugi se boste ukvarjali z maksimizacijo donosov, v zadnji pa se pomikali proti vedno bolj varni strukturi, da vas tudi morebitna kriza ne bi prizadela.

Zagovarjam stališče, da je v prvi tretjini varčevanja nesmiselno pogosto gledati, kaj se z naložbo dogaja (če varčujete v standardnih skladih), kaj šele prilagajati jo. Namreč dogajanje danes, ko se sredstva le akumulirajo, ne bo imelo opaznega vpliva na končni rezultat. V primeru pojava krize pa bi bilo bolj priporočljivo, da mesečni znesek, ki ga namenite za varčevanje, še povečate. Postanite pozornejši na dogajanje nekje okoli 7. ali 8. leta, nato pa enkrat letno strukturo tudi prilagodite. Takrat se bo namreč tudi že nabrala zajetna vsota prihrankov – ti bodo imeli veliko večjo vrednost za končni uspeh vašega varčevanja. Glede na povprečje ter izračune bi morali točko preloma (ob 6-odstotni donosnosti) doseči okoli 12. leta. Točka preloma pomeni, da boste v enem letu na račun donosa prejeli več obresti, kot boste namenili sredstev za varčevanje.

Zato je priporočljivo, da nadaljujete z varčevanjem tudi po preteku 15-letnega obdobja. Vsekakor vam tudi priporočam, da se prilagoditev lotite s pomočjo finančnega strokovnjaka.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: