Kako najbolje izkoristiti prodajo stanovanja?

Prodal sem podedovano stanovanje in odplačal večji del svojih kreditov. Ostalo mi je še približno 40 tisoč evrov in še zadnji kredit v višini 16 tisoč evrov. Ali naj tega odplačam ali sredstva investiram?
Fotografija: Bodite odkriti sami s seboj, saj gre za vašo prihodnost in ste v idealni poziciji, da poskrbite za lagodno življenje tako danes kot tudi v prihodnje. Foto: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Bodite odkriti sami s seboj, saj gre za vašo prihodnost in ste v idealni poziciji, da poskrbite za lagodno življenje tako danes kot tudi v prihodnje. Foto: Leon Vidic/delo

Odgovor na to vprašanje ni tako preprost, kot se morda zdi na prvi pogled. V večini primerov bi sicer bil pravi odgovor odplačilo dolga. Vendar pa je brez poznavanja vaše finančne situacije in obrestne mere kredita popoln odgovor nemogoče podati. Vam pa lahko podam nekaj napotkov, s katerimi si pomagajte.

Najlažje boste prišli do odgovora s primerjavo obrestnih mer. V kolikor ste najeli kredit z variabilno obrestno mero, je ta verjetno v tem trenutku zelo ugodna. Vendar pa boste, če se ne odločite za predčasno poplačilo kredita in nameravate posojilo odplačevati naprej, prevzeli tveganje spremembe obrestne mere. Če ste z investiranjem imeli v mislih sklenitev depozita, potem vam nedvomno priporočam, da sredstva uporabite za poplačilo kredita, saj je obrestna mera v tem primeru nedvomno nižja in bi lahko rekli, da boste s to ustvarili izgubo. V kolikor pa ste prepričani, da boste s svojo naložbo ustvarjali višjo donosnost, potem je odločitev v prid naložbe. Vendar morate upoštevati tudi dejstvo, da z vsako naložbo prevzamete tudi tveganje izgube dela sredstev in da se lahko situacija hitro obrne.

Seveda sem navedel osnovno pravilo, ki ne upošteva psihologije ljudi. Če ste tip osebe, ki ne zna ravnati z denarjem oz. ste naklonjeni zadolževanju, bi vam priporočil, da odplačate dolg in se v tega več ne spuščate. Bodite odkriti sami s seboj, saj gre za vašo prihodnost in ste v idealni poziciji, da poskrbite za lagodno življenje tako danes kot tudi v prihodnje.

Preostanek od prodaje stanovanja pa pustite na banki kot rezervo za nepredvidene dogodke. Foto: Pixabay
Preostanek od prodaje stanovanja pa pustite na banki kot rezervo za nepredvidene dogodke. Foto: Pixabay
Velja izpostaviti pravilo, da je bogastvo treba ustvarjati šele po tem, ko se znebimo dolgov. Drži, da smo v obdobju poceni kreditov, vendar to obdobje ne bo trajalo večno. Kot sem zapisal v začetku prispevka, je v večini primerov bolj smotrno odplačati dolg. Če ga odplačate, se vam bo na mesečni ravni sprostilo še več sredstev oz. bo učinek enak, kot da vam je naenkrat zrasla plača. Razliko, ki ste jo do sedaj namenjali za poplačilo obveznosti do banke, namenite za dolgoročno varčevanje. Preostanek od prodaje stanovanja pa pustite na banki kot rezervo za nepredvidene dogodke. Zelo hitro boste ugotovili, da lahko na tak način dokaj enostavno ustvarite prihranke, ki vam bodo služili v prihodnje. V primeru morebitnih nepredvidenih dogodkov pa vam ne bo treba najemati novega kredita.

Glede na to, da najboljše opcije ne morem z zagotovostjo podati, lahko izpostavim najslabšo – nenadna sprememba življenjskega sloga in novo zadolževanje. Ponujena vam je odlična priložnost, za katero menim, da jo morate izkoristiti.

Več iz rubrike

Komentarji: