Kaj pričakujejo – napovedi različnih generacij gospodarstvenikov

V kakšno gospodarstvo se bomo po pričakovanjih sogovornikov zbudili v letu 2019, kakšne spremembe bo prineslo prihodnje leto?
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Dnevi, ko se poslavlja staro in se pripravljamo na novo leto, so običajno čas za refleksijo in usmerjanje pogleda v prihodnost. Na Svetu kapitala smo to storili s pomočjo direktoric in direktorjev ter poznavalcev gospodarstva. Pri izbiri sogovornikov smo bili pozorni na to, da prihajajo iz širokega spektra panog in iz različnih generacij.

Dr. Janez Prašnikar, profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

Nič posebnega se ne bo zgodilo 1. januarja, kot verjetno tudi ne v celem prihodnjem letu. Razen če ne bo kakšnih izjemnih dogodkov. Če leta 2008 večinskemu delu ekonomistov ni »uspelo« predvideti finančne krize, je klic po krizi, ki ga je slišati danes iz mnogih grl, nesorazmeren in preuranjen. Zdi se, da ohlajanje gospodarstva v letu 2019 ne bo rezultat finančne krize, ki nas je udarila pred desetletjem, pač pa del normalnega poslovnega cikla, ki mu dajejo pospešek nekateri politični dogodki, kot sta trgovinska vojna in brexit. Če ne bodo dosegli večjega obsega, tudi njihovi učinki ne bi smeli biti preveliki. Z osebnega vidika mi leto 2018 ni bilo povsem všeč. Pričakujem lepše in boljše leto 2019.

Cvetka Selšek, nekdanja dolgoletna predsednica uprave SKB banke

Novo leto je praktično tukaj in ne pričakujem nekega nenadnega 'prebujenja'. Smo pa seveda v obdobju velikih tehnoloških sprememb, kar pomeni, da ne sme zaspati prav nihče. Novosti je na nekaterih področjih že veliko, vendar še ni povsem jasno, kaj vse nas čaka. Zato je glavni izziv vsakega podjetja najti svoj optimum, bodisi v dosedanjem okviru ali v nečem povsem novem.

Stojan Petrič, predsednik sosveta skupine Kolektor

Zbudili se bomo v čisto normalno leto 2019, logično. Kratkoročno ne pričakujem hitrih sprememb, dolgoročneje pa pričakujem spremembe, ki bodo po eni strani vplivale na povpraševanje in po drugi na denarno politiko, posledično pa na inflacijo in rast. Dejstvo je namreč, da smo makroekonomske težave v preteklih letih reševali z denarno politiko, tako v svetu, predvsem pa v EU. S tiskanjem denarja smo spodbujali rast gospodarstva, vendar se te politike z novim letom končujejo. Z vidika menedžerja se mi zdi včasih nerodno, da se taka vprašanja vedno rešujejo samo z denarno politiko, čeprav je res, da je to edino orodje, ki ga EU ima. Nimamo enotnega proračuna, nimamo fiskalne unije, da bi reševali težave tudi s fiskalno politiko, čeprav bi sam računal na to, da bi tudi EU imela neki fiskus, ki bi ji omogočal, da na nivoju EU ureja davčni zajem in iz njega poskuša potem usmerjati oziroma plačevati storitvene dejavnosti. To je eno tveganje, tu so še brexit, trgovinske vojne, predvsem tista, ki se jo grejo ZDA z drugimi državami. To bo zagotovo pripeljalo do določenih korekcij, ampak te ne bodo tako močne, kot so bile v letih 2007 in 2008. Iz tega naslova bomo sicer imeli v letu 2019 neko manjšo rast. Z vidika Kolektorja lahko rečem, da smo se prebili skozi leto, ki ga je zaznamovala tranzicija v avtomobilski industriji, in pričakujemo, da bomo v letu 2019 dosegli boljše rezultate.

Medeja Lončar, direktorica Siemensa Slovenija

Pričakujem, da bo leto 2019 podobno letošnjem. V mednarodnem okolju opažamo trend preobrazbe velikih podjetij, tudi Siemens se globalno spreminja in prilagaja trendom na trgu in uvajanju novih tehnologij na vseh področjih, ki jih pokriva. Spremembe v globalnih trendih bodo tudi od naših podjetij zahtevale večjo stopnjo digitalizacije, pozicioniranje slovenskih podjetij v mednarodnem okolju pa bo med drugim odvisno od naše fleksibilnosti pri uvajanju novih tehnologij in poslovnih modelov. Pri Siemensu Slovenija smo ponosni na naše aktivnosti na področju industrije 4.0, verjamemo pa, da bomo tudi v letu 2019 delovali na naprednih tehnoloških projektih v Sloveniji na vseh področjih, ki jih pokrivamo.

Marko Lukić, direktor podjetja Lumar

Vedno bolj pogosto se v medijih pojavlja napovedovanje nove krize, ki naj bi prišla kmalu. In bolj ko je močno razmišljanje v tej smeri, več energije dobivajo takšna razmišljanja, ki se na koncu seveda tudi uresničijo. Sprašujem se, ali ne bomo nove krize zaradi pesimizma proizvedli kar sami. Seveda so določene spremembe oziroma dogajanja v svetu takšna, ki lahko pripeljejo do zelo črnih ali manj črnih scenarijev. Ker nimamo kristalne krogle, ne moremo napovedati, kaj se bo dejansko zgodilo. Kar zadeva naše podjetje, bo leto 2019 najboljše v zgodovini, saj imamo knjige naročil polne kot še nikoli, in to nas navdaja z velikim optimizmom. V naslednjem letu pričakujemo od 15- do 20-odstotno rast poslovanja.


PREBERITE ŠE CELOTEN ČLANEK:

S 1. januarjem se ne bo spremenilo nič. Pa je to dobro?


Vanja Lombar, generalna direktorica OMV Slovenija

Glede na to, da gre za kontinuiran proces, dvomim, da se bo v letu 2019 čez noč kaj bistveno spremenilo. Še naprej bomo morali v Sloveniji trdo delati za uspeh in uveljavljenost v širšem merilu. Še več poudarka bomo morali namenjati varovanju okolja in si prizadevati za večjo pravičnost v širšem družbenem okolju, iz katerega prihajamo. Kljub predvideni manjši ohladitvi gospodarske rasti predvidevam, da bo domače povpraševanje stabilno in se bo gospodarstvo še naprej razvijalo, saj bo to prineslo tudi blaginjo ljudi. Pri OMV smo bili sicer z rezultati v letu 2018 zadovoljni in si želimo, da bi v letu 2019 ostali vsaj tako uspešni.

Igor Verstovšek, direktor podjetja Cosylab

Smo močan izvoznik na ameriški in kitajski trg, zato opazimo vpliv napetosti med Kitajsko in ZDA, predvsem v obliki velikih valutnih nihanj. Precej slišimo o skorajšnjem začetku ohlajanja svetovnega gospodarstva, česar sicer sami še ne opažamo. V letu 2018 se je Cosylab začel spreminjati iz storitvenega podjetja v podjetje, ki razvija in prodaja lastne produkte. Zadeve smo zaenkrat dobro zastavili, prava zmaga v letu 2019 bo, če bomo začeli uspešno prodajati licence za nekatere od teh produktov.

Filip Remškar, direktor podjetja Smart Com

V letu 2019 pričakujem še bolj konkurenčno in še manj predvidljivo okolje, v katerem delujejo podjetja. Največje spremembe pričakujem na tehnološkem področju z digitalizacijo procesov, z inovacijami tudi na poslovnih modelih in še hujšim bojem za kompetenten kader. V podjetju Smart Com pričakujemo zanimivo leto. Po hitrem razvoju lastnih tehnologij in produktov si želimo rasti predvsem na področju novih rešitev in storitev.

Manja Munda, direktorica Zavoda Ypsilon

Če je letos ekonomija »gorela« od rasti, lahko pričakujemo, da v naslednjem letu ne bo več tako. Obdobje, ko sta se cedila med in mleko, se, logično, mora enkrat končati. Zagotovo nas čaka nižja rast, kar napoveduje tudi Umar. V zraku je čutiti, da mnogi gospodarstveniki že na tiho pričakujejo novo finančno krizo, a nas najverjetneje še ne bo doletela v 2019. Zagotovo pa bodo rezultat te napetosti nekoliko konservativnejše interne politike in grajenje strategij za prihodnje. Kot optimist menim, da bo v letu 2019 boljša podjetniška klima in da bodo podjetja nadaljevala z vpeljevanjem mentorskih praks, internega izobraževanja in skrbi za zadovoljstvo zaposlenih.

Več iz rubrike