Je Evropa še privlačna naložbena regija?

Evropa je bila konec preteklega leta med priljubljenejšimi svetovnimi regijami. Številne analitske in upravljavske hiše (tudi naša) so jo priporočale kot regijo s privlačnim naložbenim potencialom.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ponujala je nekoliko nižja vrednotenja kot delnice z druge strani Atlantika, politična tveganja so bila potisnjena na stran, gospodarstvo je zadihalo s polnimi pljuči. Za nami so slabi trije meseci leta 2018 in delnice v Evropi so v primerjavi z drugimi pomembnejšimi naložbenimi regijami (ZDA, Japonska in trgi v razvoju) nekoliko manj donosne. Kaj se dogaja?

V Evropi je opazna konjunktura, ki smo jo dolgo pogrešali.

Če pogledamo zadnje makroekonomske objave evropskega statističnega urada, ugotovimo, da je gospodarstvo EU v lanskem zadnjem četrtletju zraslo za 2,6 odstotka na letni ravni. To je sicer manj kot četrtletje pred tem, a več kot v prvi polovici leta. Predvsem pa je to več kot v vsakem posameznem četrtletju v ZDA, kjer se je rast gibala med 2 in 2,5 odstotka. V nasprotju z EU se rast BDP ni upočasnila v evroobmočju, kjer je tudi v zadnjem četrtletju vztrajala pri 2,7 odstotka na letni ravni. Za popuščanje rasti v EU je najbolj odgovorna Velika Britanija, kjer so zaradi brexita že vidne negativne posledice. Tamkajšnja rast je v zadnjem četrtletju znašala le 1,4 odstotka in bila za kar 0,4 odstotne točke nižja kot v četrtletju pred tem. Od večjih držav se je rast v zadnjih treh mesecih preteklega leta upočasnila le še na Poljskem, a tam gospodarstvo raste z več kot štirimi odstotki in težko govorimo o zaviranju.

Reuters
Reuters

Januarski podatki o prodaji na drobno prav tako kažejo na solidno dinamiko. V evroobmočju je prodaja na drobno zrasla za 2,3 odstotka na letni ravni, v EU pa za kar 2,7 odstotka. Še naprej se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela. Stopnja brezposelnosti v evroobmočju je bila v letošnjem januarju z 8,6 odstotka najnižja od decembra 2008. Ponekod v Evropi je bila ta stopnja celo rekordno nizka (na Češkem 2,4, v Nemčiji 3,6 odstotka). Makroekonomski podatki za februar so za zdaj še skopi; znana je na primer ocena inflacije, ki naj bi v evroobmočju znašala 1,2 odstotka. Inflacija že dalj časa skrbi ekonomiste zaradi vztrajanja na nizki ravni, toda dejstvo je, da je razmeroma stabilna in ne povzroča negotovosti v podjetniškem sektorju.

Reuters
Reuters

Med vlagatelji so priljubljeni tako imenovani anketni kazalniki, ki naj bi imeli večjo napovedovalno moč od zgoraj omenjenih kazalcev dejanske dinamike. Nekaj teh za Evropo objavlja evropska komisija. Ekonomska klima se je februarja tako v evroobmočju kot v EU nekoliko poslabšala, a spremembe so manjše od enega odstotka, raven kazalnika pa je še vedno izrazito visoka. Glede na to, da je večina kazalnikov z različnih podpodročij (na primer potrošniško razpoloženje, razpoloženje v gradbeništvu in industriji) dosegla rekordne vrednosti, je zgolj vztrajanje na teh ravneh enako spodbudno kot pretekle rasti. Z anketami meri poslovne obete tudi podjetje IHS Markit. V ponedeljek objavljeni februarski podatki za Nemčijo, Francijo in Italijo kažejo na rastoče poslovno zaupanje.

Reuters
Reuters

Je torej Evropa postala manj zanimiva? Menim, da ne. Rast nekaterih kazalnikov se je resda ustavila, toda temeljna ekonomska dinamika je še vedno solidna, optimizem med podjetji in potrošniki pa tudi ne pojenja. Druge regije prav tako izboljšujejo svoje obete, a v Evropi je opazna konjunktura, ki smo jo dolgo pogrešali.

 

mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

Več iz rubrike