Javne finance še naprej s presežkom

Ugodna gibanja v javnih financah se nadaljujejo, Slovenija je že šesto trimesečje zapored ustvarila javnofinančni presežek.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Javne finance nadaljujejo niz četrtletij, v katerih ustvarjajo presežek. Ta je v tretjem četrtletju znašal 42 milijonov evrov oz. 0,4 odstotka BDP, v devetih mesecih pa 259 milijonov evrov oz. 0,8 odstotka BDP. Javni dolg se je medtem do konca septembra znižal na 71 odstotkov BDP, je objavil statistični urad.

Ugodna gibanja v javnih financah se tako nadaljujejo, Slovenija pa je že šesto trimesečje zapored ustvarila javnofinančni presežek. V tretjem četrtletju je bil za 0,3 odstotne točke višji kot v enakem četrtletju lani. Povečanje je bilo predvsem posledica visoke rasti prihodkov, ki je bila še naprej višja od rasti izdatkov.

Skupni prihodki države so bili v tretjem četrtletju za 6,7 odstotka višji kot v tretjem četrtletju 2017, predvsem zaradi visoke rasti prihodkov od davkov in socialnih prispevkov. Rast skupnih izdatkov je bila šestodstotna in se je v zadnjih sedmih četrtletjih prvič bolj približala rasti prihodkov.

Prihodki od dejanskih socialnih prispevkov so bili v primerjavi z enakim lanskim četrtletjem višji za 6,4 odstotka, skupni davčni prihodki za 7,3 odstotka. V skupini davkov so se najbolj izrazito povečali prihodki iz tekočih davkov na dohodke in premoženje, pa tudi prihodki od davkov na proizvodnjo in uvoz.

Pomembni tudi nedavčni prihodki

Tokrat so k rasti skupnih prihodkov po navedbah statistikov prispevali tudi nedavčni prihodki, predvsem prihodki države od udeležbe pri dobičku in dividendah nefinančnih družb. Ti so bili v primerjalnem obdobju višji za 35,2 odstotka.

Na drugi strani so k rasti skupnih izdatkov največ prispevali izdatki za bruto investicije v osnovna sredstva, ki so letos iz četrtletja v četrtletje opazneje naraščali. V tretjem četrtletju so bili v primerjavi z enakim lanskim višji za 36,4 odstotka.

Sledili so izdatki za subvencije, ki so bili višji za 11,3 odstotka, izdatki za vmesno potrošnjo, ki so bili višji za 7,1 odstotka, ter izdatki za socialna nadomestila v denarju in naravi ter sredstva za zaposlene. Izdatki za obresti so se še naprej zmanjševali in bili nižji za 15,7 odstotka.

Javni dolg še manjši

V devetih mesecih letos je država vknjižila presežek v višini 0,8 odstotka BDP, medtem ko je lani v tem času beležila primanjkljaj v višini 31 milijonov evrov oz. 0,1 odstotka BDP. Pri prihodkih je v devetih mesecih izstopala predvsem visoka rast davčnih prihodkov, pri izdatkih pa sta izstopala postopna rast izdatkov za bruto investicije v osnovna sredstva in zniževanje izdatkov za obresti.

Javni dolg se je od konca drugega četrtletja zmanjšal za 151 milijonov evrov in je konec septembra znašal 32,16 milijarde evrov oz. 71 odstotkov BDP. Zmanjšal se je predvsem dolg iz kratkoročnih vrednostnih papirjev in dolgoročnih posojil. Čeprav se njegov delež v BDP zaradi gospodarske rasti zmanjšuje, pa se nominalno že dlje časa vrti nekaj nad 30 milijardami evrov.

Dolg države na centralni ravni je konec septembra znašal 31,61 milijarde evrov oz. 69,8 odstotka BDP, na lokalni ravni pa 748 milijonov evrov oz. 1,7 odstotka BDP. Dolg skladov socialne varnosti je bil, kot so dodali statistiki, še vedno minimalen v višini 0,7 milijona evrov.

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

Komentarji: