IMF: Gre za najhujšo krizo po veliki depresiji

V IMF delno okrevanje pričakujejo šele leta 2021.
Fotografija: Obete spremlja velika nezanesljivost in se lahko še poslabšajo ...
Odpri galerijo
Obete spremlja velika nezanesljivost in se lahko še poslabšajo ...

Mednarodni denarni sklad (IMF) bo danes, dva dni pred začetkom spomladanskega zasedanja s Svetovno banko, objavil svetovno gospodarsko napoved, ki bo zaradi pandemije novega koronavirusa popolnoma drugačna od predhodne. V IMF so že minuli teden opozorili, da bo pandemija povzročila največji gospodarski upad po veliki depresiji leta 1929.

IMF je še oktobra lani svetu za letos napovedoval 3,4-odstotno gospodarsko rast, danes pa je v luči izbruha pandemije, ki je prizadela cel svet, pričakovati popolnoma drugačne številke.

Izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva je konec minulega tedna opozorila, da bo koronavirus povzročil največji gospodarski upad po veliki depresiji, ki se je začela leta 1929. "Nobenega dvoma ni, da bo letošnje leto zelo hudo. Četudi se bo pandemija v drugi polovici leta umirila, v IMF delno okrevanje pričakujemo šele leta 2021. Poudarjam pa, da obete spremlja velika nezanesljivost in da se lahko še poslabšajo," je dejala.

V Sloveniji tudi do 16 odstotni padec

Daleč od optimistične bo tudi napoved za Slovenijo, ki ji je sklad jeseni napovedal še 2,9-odstotno gospodarsko rast. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je denimo naši državi marca napovedal od šest- do osemodstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), Banka Slovenije pa med šest in 16-odstoten padec BDP. Globina padca bo odvisna od trajanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa in hitrosti okrevanja.Medtem ko bo IMF objavil eno najslabših gospodarskih napovedi, naj bi finančni ministri držav skupine G7 skupaj z guvernerji centralnih bank danes na telekonferenci razpravljali o odzivu na grožnjo, ki jo svetovnemu gospodarstvu povzroča pandemija koronavirusa. Po besedah francoskega finančnega ministra Bruna Le Maira morajo zagotoviti čim bolj usklajen odziv, če želijo, da bo ta učinkovit.

Spomladansko zasedanje IMF in Svetovne banke se bo sicer začelo v četrtek in bo trajalo do sobote, v središču pa bodo prav gospodarske posledice pandemije. Tradicionalno bi moralo potekati v Washingtonu, a bo zaradi koronavirusa tokrat drugačno, virtualno, saj bo potekalo prek spleta.

IMF in Svetovna banka imata dve skupni srečanji na leto, eno aprila in eno oktobra, na katerih finančni ministri in centralni bankirji govorijo o globalnem gospodarstvu in financah.

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

Komentarji: