Howard Schultz - izvršni direktor ameriške verige kavarn Starbucks

Izvršni direktor ameriške verige kavarn Starbucks bo spomladi odstopil s svojega položaja in bo za svoje večletno uspešno delo v družbi nagrajen z več kot pol milijarde dolarjev.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ameriški poslovnež Howard Schultz je po študiju komunikologije na Univerzi Severni Michigan začel delati kot prodajalec v ameriški družbi Xerox in se nekaj let pozneje zaposlil v ameriški podružnici švedskega proizvajalca kavnih aparatov Hammarplast. Leta 1982 se je pridružil ameriški verigi kavarn Starbucks kot vodja oddelka za trženje, vendar je čez tri leta družbo zapustil, ker vodstvo ni bilo pripravljeno prisluhniti njegovim poslovnim predlogom.

Schultz je nato ustanovil uspešno znamko kavarn Il Giornale, dve leti pozneje pa zbral dovolj denarja, da je kupil Starbucks in začel širiti verigo Starbucksovih restavracij. Leta 2000 je vodenje družbe za nekaj časa prepustil drugim, nato se je leta 2008 vrnil na položaj izvršnega direktorja Starbucksa, ker družba ni več poslovala tako zelo uspešno, vrednost delnic pa se je takrat v letu dni znižala za več kot 40 odstotkov. Potem ko je Schultz spet prevzel vodilni položaj v Starbucksu, je družba do danes povečala število kavarn s 15.000 na 25.000 in razširila poslovanje s 43 na 75 držav. Prihodki so se več kakor podvojili in vrednost delnic se je v tem obdobju povečala za 517 odstotkov. Schultzu vsi priznavajo, da je v tem času zelo uspešno vodil družbo Starbucks in da si za svoje delo zasluži ustrezno plačilo.

Uradni dokumenti družbe Starbucks, ki je dolžna razkriti samo višino izplačanih plač in nagrad, navajajo, da je družba Schultzu, odkar je leta 2008 postal izvršni direktor Starbucksa, izplačala 172 milijonov dolarjev kot plačilo za njegovo delo. Toda plačilo, ki ga je prejel v tem obdobju, je bilo izplačano tudi kot delniška opcija in je povezano z uspešnostjo njegovega poslovanja, torej z vrednostjo delnic družbe. In ker se je vrednost Starbucksovih delnic pod njegovim vodstvom povečala za 517 odstotkov, je trenutno skupno premoženje, ki ga je prejel za svoje devetletno delo v družbi, pravzaprav vredno vrtoglavih 553,3 milijona dolarjev.

Tiskovna predstavnica Starbucksa je že izjavila za medije, da v družbi upoštevajo načelo, da mora biti vodilni delavec plačan glede na svojo uspešnost, zato je tudi višina plačila, ki ga bo prejel Schultz, neposredno povezana s finančno uspešnostjo družbe v času, ko jo je vodil. Na pogosta vprašanja o tem, ali si vodja družbe kljub nesporno dobro opravljenemu delu za nagrado res zasluži takšno neverjetno premoženje, v Starbucksu ne odgovarjajo. Schultz, ki je brez dvoma veliko pripomogel k uspešnosti svoje družbe, bo aprila letos odstopil s položaja izvršnega direktorja in od takrat opravljal samo še naloge predsednika uprave.

Prebrani članek je nastal v okviru vsebin Delove priloge Posel in denar.

Več iz rubrike