Francoske volitve zelo blagodejno vplivale na finančne trge

Predsedniške volitve v Franciji so na evropske finančne trge vplivale zelo pozitivno, v primeru da postane predsednik Francije Emmanuel Macron, kot napovedujejo francoski mediji, pa se zna situacija še izboljšati.
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

V drugi krog volitev v Franciji sta se po pričakovanjih uvrstila neodvisni kandidat Emmanuel Macron in vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Kako trenutni izid in politična situacija vpliva na vrednost evra in evropske indekse, je v borznem komentarju za Svet kapitala razložil Luka Flere, direktor naložbenega sektorja pri KD Skladih. »Ključen dogodek na aktualnih kapitalskih trgih so seveda francoske volitve. Največje presenečenje pa je to, da ni presenečenja. To je na evropske trge vplivalo zelo blagodejno.« Trgi so izid volitev pozdravili z navdušenjem, saj se je »okrepila vrednost evra, evropski indeksi so višji za okoli tri odstotke, francoski indeks CAC pa je zrastel za kar 4,4 odstotke,« doda Flere.

Kljub navdušenju na trgih je potrebna večja pazljivost, saj 7. maja prihaja drugi krog volitev. Zmago napovedujejo Macronu, katerega so med drugim podprli tudi François Fillon, izpadli francoski predsedniški kandidat, nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Si predstavljate, da se zgodi teroristični napad? To bi pomenilo okrepitev desničarskega gibanja in morebitno zmago skrajno desne Nacionalne fronte.

V primeru zmage mladega neodvisnega kandidata se bodo kapitalski trgi odzvali pozitivno, a kaj se lahko zgodi v nasprotnem primeru? Flere nas je opomnil na različne dogodke, ki bi lahko jeziček na tehtnici prevesili v zmago Le Penove. »Si predstavljate, da se zgodi teroristični napad? To bi pomenilo okrepitev desničarskega gibanja in morebitno zmago skrajno desne Nacionalne fronte. Trgi bi se na to odzvali z večjim padcem vseh opaznejših vrednosti.«

Za kapitalske trge bi zmaga Marine Le Pen definitivno pomenila šok in pretres, zato Flere v tem primeru napoveduje morebiten padec delniških naložb, rast kreditnega pribitka na francoske obveznice in morda celo padec vrednosti evra.

Več iz rubrike