Francija bo tehnološke gigante obdavčila že z januarjem

Francija ne bo čakala EU in bo tehnološke gigante obdavčila s 1. januarjem 2019. V državno blagajno bodo samo v letu prinesli okoli 500 milijonov evrov.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Medtem ko bodo evropski finančni ministri o predlogu zakonodaje na področju obdavčevanja digitalnih velikanov znova razpravljali konec decembra, se Francija, ki je skupaj z Nemčijo pobudnica zakona, ne pusti motiti in z novim letom namerava velika podjetja obdavčiti. Indija in Avstralija sta davek na digitalne velikane že uvedli, v prvi digitalna podjetja, kljub temu, da že imajo uveljavljen triodstotni davek, še vedno ustvarjajo enormne dobičke.

Tega se nadeja tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki predvideva, da bi davki tehnoloških velikanov v državno blagajno prinesli samo v letu 2019 okoli 500 milijonov evrov, piše britanski BBC. Evropska komisija bi tehnološke gigante, Google, Amazon, Facebook in Apple obdavčila s 3-odstotnim davkom, a davčna politika v EU mora biti sprejeta soglasno, torej s strani vseh 28 članic EU. Proti so Češka, Švedska, Finska in Irska, kjer tehnološki giganti delujejo zdaj zaradi nižjih davkov.

PREBERITE ŠE:

Ali z obdavčitvijo digitalnih velikanov Evropa poskuša zaustaviti svet?

Če bi se Uber ali Facebook rodila v Evropi, ne bi preživela

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: