Finančni nasvet: Zakaj dodajati obveznice v naložbeni portfelj?

Ali je glede na to, da so cene obveznic na visoki ravni, te sploh še smiselno imeti v naložbenem portfelju?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Najprej je smotrno pojasniti razliko med obveznicami in obvezniškimi investicijskimi skladi, ki jih imate verjetno v mislih. Cena obveznic je namreč pomembna zlasti ob njihovi preprodaji, in to je tisto, s čimer se ukvarjajo posamezni obvezniški skladi. Tem je, razen nižje nihajnosti v primerjavi z delniškimi trgi, nemogoče napovedovati prihodnost, saj je dejavnikov preveč. Za posameznika, ki nakupuje obveznice, pa so pomembne predvsem obrestna mera, ročnost in sposobnost izdajatelja za poplačilo obveznosti.

Zakaj kupiti obveznice

Investiranje v obveznice je eden izmed načinov generiranja fiksnih prihodkov, neodvisnih od gibanja kapitalskih trgov. Ko investirate v obveznice, vstopate v pravno razmerje z izdajateljem – podjetjem ali državo. Povedano poenostavljeno: posojate denar izdajatelju za vnaprej določeno obdobje v zameno za obresti. Izdajatelj je po drugi strani zavezan k plačevanju fiksnih obresti in vračilu glavnice ob poteku obveznice. Po navadi obveznice izplačujejo obresti vsakega pol leta, in ker je višina izplačila znana vnaprej, spadajo obveznice med naložbe s fiksnim donosom.

Ker pri nakupu obveznice vstopate v pravno razmerje z izdajateljem, ki je zavezan k izplačilu ob vnaprej določenih dnevih, tako lažje načrtujete svoj denarni tok. A po drugi strani za poplačilo jamči le izdajatelj in je obveznica kakovostna ravno toliko kot sam izdajatelj. Temu tveganju se lahko tudi izognete oziroma ga zmanjšate z vnaprejšnjim podrobnim analiziranjem izdajatelja. Tako lahko tudi v tem segmentu najdete priložnosti, ki vam prinašajo višje donose, glede na tveganje, ki ga sprejmete.

Naj ne bodo edini vir pasivnih prihodkov

Dvomim, da lahko veliko ljudem uspe nadomestiti plačo le z obvezniškim portfeljem. Glavni razlog tiči že v višini sredstev, ki jo moramo nameniti obveznicam, da bi to dosegli. Drugi problem je inflacija, saj bomo pri fiksnih izplačilih čez pet let s temi lahko kupili manj dobrin in storitev. Tretja ovira pa je v tem, da bo vaša glavnica ostajala nespremenjena vsa nadaljnja desetletja, kolikor časa boste pač izvajali tovrstno strategijo.
Čeprav so obveznice zelo dober vir pasivnega prihodka, pazite, da ne bodo vaš edini prihodek.


-------------------
Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@delo.si

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

Komentarji: