Finančni nasvet: Kako zavarovati donose iz preteklih let?

Na trgih smo znova priča zelo visokim vrednostim. Kako se lotiti zavarovanja ustvarjenih donosov?
Fotografija: Če zaradi dogajanja ne morete mirno spati, vsekakor priporočam, da ukrepate. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Če zaradi dogajanja ne morete mirno spati, vsekakor priporočam, da ukrepate. Foto: Shutterstock

Če ste eden tistih vlagateljev, ki so zaskrbljeni nad trenutnim dogajanjem na borzah, in če iščete načine, kako zavarovati ustvarjene donose, imate na voljo kar nekaj možnosti. Ali boste to skušali doseči z dodajanjem zlata, put opcij na indeks oziroma dolgoročnih državnih obveznic ali pa s popolnim umikom v denarne naložbe, končna odločitev je vaša in mora biti odvisna od vaših naložbenih ciljev. Noben od načinov ni popoln in vsak ima svoje zagovornike in nasprotnike.

Če pa zaradi dogajanja ne morete mirno spati, vam vsekakor priporočam, da ukrepate.

S&P 500 je v prvem četrtletju tega leta zrasel za 13,6 odstotka, kar je najboljši rezultat po tretjem četrtletju leta 2009. Če pogledamo vsa četrtletja po drugi svetovni vojni, najdemo 17 takih, ki so imela višji donos, in 15 od njih (88 odstotkov) je »napovedalo« pozitivna sledeča četrtletja. Še bolj zgovoren je podatek, da je v 70 odstotkih primerov zelo donosnih četrtletij možnost nadaljevanja pozitivnih donosov nadpovprečna. Sprememba »sledečih« četrtletij je bila v povprečju 6,3-odstotna, kar je dvakrat več kot povprečje v vseh četrtletjih od druge svetovne vojne naprej. Visoki donosi so torej napovedovali visoke donose. Zagon zna biti zelo močna sila v financah, toda vsak borzni cikel je unikaten in nihče ne ve, ali bo tudi tokrat tako.

Zadnja dva medvedja trga sta pomembnejše svetovne borzne trge znižala za 50 odstotkov, šele nato so trgi začeli znova rasti. Niti enega izmed teh trgov analitiki niso predvideli. Gledano s tehničnega vidika bi lahko rekli, da se rast, ki se je začela leta 2009, bliža koncu. Vlagatelji, ki bodo prihodnje obdobje preživeli v denarnih naložbah, bodo tako zamudili prihodnjo rast ali padce. Obenem bodo morali plačati davek na dobiček, če so sredstva izplačali na svoj račun. Tukaj prav pridejo krovni skladi, ki jih poznamo v Sloveniji, saj le ti nudijo davčni ščit. Premikov znotraj posameznih skladov pa domače družbe za upravljanje navadno ne zaračunavajo. Držanje sredstev v denarju oz. denarnih ekvivalentih je najbolj varen način zavarovanja donosov, a hkrati tudi najmanj donosen.

Eden od načinov za ustvarjanje donosov tudi v negotovih časih je dodajanje dolgoročnih državnih obveznic. Te namreč še vedno nudijo določeno donosnost, tveganje pa je razmeroma nizko. A glede na to, da je tudi razpršitev zelo nizka, je lahko tveganje za nekatere vlagatelje še vedno previsoko. Obenem velja posvariti, naj tovrstne naložbe služijo le zavarovanju portfelja in ne špekulacijam z gibanjem cen.

Še eden od priljubljenih načinov je dodajanje zlata naložbenemu portfelju. Ta plemenita kovina kljub svoji izredni nihajnosti v očeh vlagateljev velja za varno zatočišče v negotovih časih. V kriznih časih bi morala cena zaradi višjega povpraševanja zrasti in tako nuditi zaščito. A tu velja še posebej izpostaviti dejstvo, da je zlato v zadnjih letih postalo orodje za špekulacije, ne pa za zaščito portfelja. Tako je tudi tveganje pri takem zavarovanju še najvišje.

Dejstvo je, da se nahajamo v še neraziskanih vodah in da nihče ne pozna prihodnjega dogajanja (bodimo realni, v nasprotnem primeru tega sploh ne bi prebirali). Še največ, kar lahko storite, je to, da svoj naložbeni portfelj prilagodite glede na varčevalne cilje in preostalo dobo. Če je pred vami še manj kot pet let do izpolnitve ciljev, bi morali v delniških naložbah imeti le minimalni delež celotnega portfelja. Če pa ste mladi in nameravate varčevati še 10 ali celo 20 let in več, vas morebitni nenadni padci na trgih ne bi smeli skrbeti. Še več, te bi morali izkoristiti za dodatne nakupe. Medvedji trendi so del trgov in se jim ne boste mogli nikoli izogniti, zato bo najbolje, če jih izkoristite.

Več iz rubrike

Komentarji: