Finančni nasvet: Kaj storiti s povišico?

Vprašanje Star sem 31 let, poročen in imam dva otroka. V službi sem napredoval in bom imel približno 300 evrov višje prihodke. Moj rezervni sklad je velik približno tri plače, izkušenj z investiranjem pa še nimam. Kaj storiti?
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Najprej čestitke zaradi napredovanja in tudi razmišljanja v pravi smeri. Imate problem, bi si ga želeli mnogi bralci. Priporočil bi vam predvsem tri stvari, ki jih lahko naredite po vrsti ali pa se lotite vseh naenkrat.
Najprej bi poskrbel, da bo rezervni sklad velik vsaj šest mesečnih plač. Z dvema otrokoma bodo nepredvidljivi dogodki bolj pogosti, kot si mislite. Morebitne prihodnje težave v službi – nihče od nas tega nikoli ne pričakuje, a je bolje biti pripravljen – bi lahko hitro izsušile vaše rezerve. Zato je dodatna varovalka za prehodno obdobje nedvomno smiselna. Nekateri finančni strokovnjaki sicer pravijo, da bi morala višina zadoščati za preživljanje 12 mesecev, spet drugi pa pravijo, da posameznik tega ne potrebuje, če nima dolgov in ima sredstva investirana v visokolikvidnih naložbah. Sam se nagibam k šestim mesecem ter dodatnemu dolgoročnemu varčevanju.
V drugi fazi poskrbite za dolg z višjo skupno obrestno mero, saj bo ta lahko močno vplival na vaše prihodnje finančno stanje. V trenutnem okolju bi rekel, da če skupni stroški vašega dolga presegajo štiri odstotke, se lotite odplačevanja. Vsak evro, ki ga boste namenili hitrejšemu odplačevanju dolgov, pomeni več denarja, ki vam bo ostal v prihodnje. Ko odplačate ves dolg, presežek sredstev preusmerite v povišanje mesečnega varčevanja. Tako boste lahko poskrbeli tudi za svojo prihodnost in boste ustvarili premoženje, ki vam bo zagotovilo finančno varnost v prihodnje.
V tretjem koraku poskrbite za finančno varnost vaših otrok. Vzajemni skladi so po mojem mnenju ena primernejših oblik za dolgoročno mesečno varčevanje za potrebe otrok v prihodnosti. Mesečno varčevanje v vzajemnih skladih omogoča dobro povprečno oplemenitenje privarčevanega zneska, saj vlagatelj tveganja zniža in razprši. Varčevanje naj bo sestavljeno tako, da boste v prvi tretjini celotnega obdobja akumulirali premoženje, v drugi se ukvarjali z maksimizacijo donosov, v zadnji pa se pomikali proti vse varnejši strukturi, da vas tudi morebitna kriza ne bi prizadela.

Več iz rubrike