Finančna skrb se z Japonske širi v Evropo in Ameriko

Finančni analitiki ob morebitni recesiji opozarjajo na dodatno past, imenovano »Japanification«.
Fotografija: Japonska je postala »odvisna« od nizkih obrestih mer, ki jim ne more ubežati. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Japonska je postala »odvisna« od nizkih obrestih mer, ki jim ne more ubežati. Foto: Reuters

V devetdesetih letih se je čudežna japonska rast umirila. Nastopila je deflacija, stimulativni monetarni ukrepi niso bili dovolj učinkoviti, da bi zvišali donosnost obveznic in edino, kar je vztrajno raslo, je japonski državni dolg. Japonska je tako postala »odvisna« od nizkih obrestih mer, ki jim ni uspela ubežati, te pa ne pripomorejo k enaki rasti ekonomije in ne prinašajo dobičkonosnih obveznic.

Pri spletnem Financial Times pišejo, da po podobni poti stopamo v Evropi, zdaj pa se karavani pridružujejo tudi ZDA. Oboji se soočamo z nizkimi obrestnimi merami, večamo državni dolg in imamo podobno demografsko sestavo, kjer še posebej iz slike izstopa podatek in trend starajočega se prebivalstva.

Zdi se, da so trenutno ameriške obveznice še edine, ki so vredne naložb in opravljajo svojo funkcijo. A tudi ameriški trg obveznic je »samo še eno recesijo oddaljen od tega, da se pridruži ostalim« pravi Larry Summers, nekdanji sekretar na ameriškem finančnem ministrstvu. Japonski fenomen postaja globalna težava, ki skrbi centralne banke. Te se lahko zdaj upravičeno sprašujejo ali bodo v prihodnje potrebni drugačni pristopi vodenja in razumevanja centralnega bančništva.

Več iz rubrike