Finančna skrb se z Japonske širi v Evropo in Ameriko

Finančni analitiki ob morebitni recesiji opozarjajo na dodatno past, imenovano »Japanification«.
Fotografija: Japonska je postala »odvisna« od nizkih obrestih mer, ki jim ne more ubežati. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Japonska je postala »odvisna« od nizkih obrestih mer, ki jim ne more ubežati. Foto: Reuters

V devetdesetih letih se je čudežna japonska rast umirila. Nastopila je deflacija, stimulativni monetarni ukrepi niso bili dovolj učinkoviti, da bi zvišali donosnost obveznic in edino, kar je vztrajno raslo, je japonski državni dolg. Japonska je tako postala »odvisna« od nizkih obrestih mer, ki jim ni uspela ubežati, te pa ne pripomorejo k enaki rasti ekonomije in ne prinašajo dobičkonosnih obveznic.

Pri spletnem Financial Times pišejo, da po podobni poti stopamo v Evropi, zdaj pa se karavani pridružujejo tudi ZDA. Oboji se soočamo z nizkimi obrestnimi merami, večamo državni dolg in imamo podobno demografsko sestavo, kjer še posebej iz slike izstopa podatek in trend starajočega se prebivalstva.

Zdi se, da so trenutno ameriške obveznice še edine, ki so vredne naložb in opravljajo svojo funkcijo. A tudi ameriški trg obveznic je »samo še eno recesijo oddaljen od tega, da se pridruži ostalim« pravi Larry Summers, nekdanji sekretar na ameriškem finančnem ministrstvu. Japonski fenomen postaja globalna težava, ki skrbi centralne banke. Te se lahko zdaj upravičeno sprašujejo ali bodo v prihodnje potrebni drugačni pristopi vodenja in razumevanja centralnega bančništva.

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

Komentarji: