Finance: Kako poleti mirno na dopust?

Kot kaže, je korekcije na trgih konec. Je smiselno rast zadnjih mesecev izkoristiti za umik na varno?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Tehnično sicer še nismo zunaj korekcije. Za to bi morali indeksi doseči nove rekorde. Smo pa že zelo blizu, saj se v času pisanja nahajamo le še dobre tri odstotke od novih rekordnih vrednosti. Če bomo te dočakali v prihodnjih tednih, je vprašanje bolj primerno za čez nekaj mesecev. Navsezadnje je kratkoročno napovedovanje gibanja delniških tečajev hudo špekuliranje in ni primerno podajati kratkoročne napovedi.

Drži, da imamo za seboj dober mesec, ki je poleg dobrih donosov postregel tudi s številnimi nevarnostmi. Skladno z napovedmi (in upanji) prejšnjega meseca so ameriške delnice res postregle z dobrimi rezultati. Tudi nove trumpizme (carine) je trg prežvečil in izpljunil. Le italijanske težave so pljusknile čez Atlantik in malo pokvarile idilo, še posebej v finančnem sektorju. Lahko bi tudi rekli, da trenutni gospodarski kazalniki še podpirajo prihodnjo rast delniških trgov. A moramo v zakup vzeti tudi druge dejavnike, čeprav niso tako tesno povezani s finančnimi trgi. Izpostaviti velja koledarske anomalije, ki pravijo, da so poletni meseci za trge slabi. Gledano zgodovinsko bi temu pregovoru lahko brez premisleka pritrdili. Gledano v obdobju zadnjih petih let pa bi z upoštevanjem te strategije lahko naredili le škodo. Da ne bo pomote, makroekonomski podatki so še vedno dobri in ne pričakujemo kakšnega sesutja ali recesije! Je pa poletje krasno obdobje za korekcije. Ne vemo, ali bo, le verjetnost je nekoliko večja kot sicer. Poleg tega bomo vsi po malem na dopustih, tako stranke kot svetovalci in upravljavci, in bo reakcijski čas posledično daljši. Prav tako se v poletnih mesecih na pomembnejših svetovnih borzah zniža promet in so lahko premiki navzdol posledično še večji. Novice, ki sicer ne bi pomembneje vplivale na tečaje, lahko v poletnih mesecih povzročijo opazne spremembe.

Naivni bi bili, če bi mislili, da se nahajamo v podobnem investicijskem okolju kot lani. Ne smemo spregledati niti dejstva, da se bližamo koncu največjega monetarnega poskusa vseh časov. Prehajamo v obdobje, v katerem bodo analitiki tehtali o pomembnosti trenutnih ekonomskih temeljev nasproti pričakovanjem za prihodnost. Tehtnica se bo vse bolj nagibala k zadnjim, kar bi na kapitalske trge v tem trenutku ustvarjalo le dodaten pritisk.

Zato, če ste s trenutnim stanjem zadovoljni, morda ne bi bilo napačno, če bi se čez poletne mesece delno umaknili iz delniških naložb. Osebno raje zamudim nekaj odstotkov rasti, kot pa tvegam desetodstotni padec vrednosti naložb. V vsakem primeru pa se najprej posvetujte s svojim finančnim svetovalcem, saj le on pozna vaš profil vlagatelja in vaše cilje.

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: