Fed zaradi grožnje koronavirusa znižal obrestno mero

Svetovna banka odobrila 12 milijard dolarjev pomoči državam za boj proti virusu.
Fotografija: Z potezo je Fed spremenil stališče glede vpliva novega virusa, saj ga je doslej označeval kot skrb, ne pa tudi takojšnjo grožnjo rasti.
Odpri galerijo
Z potezo je Fed spremenil stališče glede vpliva novega virusa, saj ga je doslej označeval kot skrb, ne pa tudi takojšnjo grožnjo rasti.

Svetovna banka je v torek odobrila 12 milijard dolarjev pomoči državam za boj proti novemu koronavirusu.Paket pomoči Svetovne banke je namenjen hitri in učinkoviti akciji, ki bo ustrezala potrebam posameznih držav, pri čemer je potrebno priznati posebno breme, ki ga nosijo manj razvite države. Denar bo šel za zdravstveno opremo in storitve.

"Želimo kar najbolje izkoristiti obsežna sredstva Svetovne banke ter svetovno stroko skupaj z zgodovinskim znanjem o podobnih krizah, kot sta bila izbruha ebole in virus zika" je dejal predsednik Svetovne banke David Malpassa.

Srečanje odpovedano

Skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je Svetovna banka hkrati odpovedala v Washingtonu predvidena redna spomladanska srečanja finančnih ministrov in guvernerjev držav članic, ki naj bi bila sredi aprila. Spomladanska srečanja bodo glede na izjavo izvršne direktorice IMF Kristaline Georgieve in predsednika Svetovne banke Davida Malpassa potekala v "virtualni" obliki, torej na daleč, brez fizične prisotnosti finančnih voditeljev v prestolnici ZDA.

Na podobnih spomladanskih srečanjih se v Washingtonu zbere približno 10.000 politikov, finančnikov in novinarjev iz 189 držav članic obeh organizacij. "Odločitev za spremembo formata spomladanskih srečanj je bila sprejeta iz previdnosti in skrbi za zdravje udeležencev," sta sporočila Georgieva in Malpass.

IMF bo kljub virtualni obliki spomladanskih srečanj izdal svojo oceno obetov za svetovno gospodarsko rast, ki pa bo zaradi novega koronavirusa najverjetneje znižana. Georgieva je že februarja ocenila, da lahko virus svetovni rasti odvzame 0,1 odstotne točke.

Ameriški zvezni kongres istočasno razpravlja o predlogu izredne porabe 8,5 milijarde dolarjev za izboljšanje testiranj in hitrejše rezultate, vendar pa se demokrati in republikanci prepirajo o ceni bodočih cepiv. Demokrati želijo nadzor nad cenami, republikanci bi, da ceno oblikuje trg.

Turizem v ZDA se lahko zmanjša za 6 odstotkov

Ameriško združenje potovalnih agencij opozarja, da se lahko v naslednjih treh mesecih obisk tujcev v ZDA zmanjša za šest odstotkov, odpovedujejo se razne konference, cene sredstev za razkuževanje rok so ponorele, potovanja pa so začela omejevati tudi nekatera podjetja.

Pri proizvajalcu avtomobilov Ford so se odločili, da so do 27. marca prepovedana vsa poslovna potovanja razen najnujnejših, pri Fiat Chryslerju so se odločili podobno. Twitter je v nedeljo zaposlenim priporočil, naj delajo od doma in naj se izogibajo potovanj.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) pa je včeraj je na izrednem zasedanju odbora za odprti trg zaradi tveganj, ki jih predstavlja izbruh novega koronavirusa, znižala ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke na raven med 1,0 in 1,25 odstotka, tuje agencije povzema STA.

Odbor za odprti trg Feda (FOMC) se je za znižanje obrestne mere, ki ga je potrdil soglasno, odločil v luči tveganj, ki jih za gospodarstvo predstavlja novi koronavirus. "Podlage ameriškega gospodarstva ostajajo trdne, vendar pa koronavirus predstavlja razvijajoče se tveganje za gospodarsko aktivnost," je Fed zapisal v sporočilu na svoji spletni strani.

Predsednik Feda Jerome Powell je na novinarski konferenci poudaril, da ni mogoče oceniti, kako hude bodo posledice virusa za gospodarstvo in kako dolgo jih bo to čutilo. Znižanje ključne obrestne mere je označil kot pomembno gospodarsko spodbudo, ki pa ne more znova vzpostaviti prekinjenih dobavnih verig. "Zavedamo se, da nimamo vseh odgovorov. Prepričani pa smo, da bomo s tem ukrepom gospodarstvu zagotovili pomembno spodbudo," je dejal.

Dodali so, da bo odbor pozorno spremljal razvoj dogodkov in njihov vpliv na gospodarske obete ter "uporabil svoja orodja in ustrezno ukrepal za podporo gospodarstvu".

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine najrazvitejših držav G7, katere del so tudi ZDA, so danes po sestanku prek telekonference sporočili, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, tudi fiskalne, da bi omilili vpliv epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo. Pri tem sicer niso navedli ne konkretnih ukrepov ne tega, kdaj bodo uvedeni.

Odločitev Feda ni pomagala borzam

"Fed je dokazal, da je pripravljen storiti karkoli, da bi ohranil trend rasti na trgu," je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil analitik pri družbi AvaTrade Naeem Aslam in potezo Feda označil za agresivno. Fed je doslej ključno obrestno mero spreminjal po 0,25 odstotne točke.

Borze so se v prvem odzivu na potezo Feda krepko zvišale, nato pa kmalu spet padle, ko so po poročanju AFP vlagatelji začeli ocenjevati, ali izredna poteza morda ne pomeni, da je ameriško gospodarstvo bolj ranljivo, kot je bilo mišljeno. "Potezo Feda je izsilil trg, vendar pa v resnici ne gre za zdravilo za vse težave," je za AFP ocenil analitik pri spletnem portalu Briefing.com Patrick O'Hare.

Da znižanje obrestne mere ne bo rešilo posledic, ki jih predvsem strah pred korona virusom prinaša gospodarstvu, so prepričani tudi mnogi drugi, ki poudarjajo, da so obrestne mere že tako ali tako nizke, težava pa ni v pomanjkanju dostopa do kapitala ampak popolnoma nekje drugje.

Drži pa, da je z današnjo potezo Fed spremenil stališče glede vpliva novega virusa, saj ga je doslej označeval kot skrb, ne pa tudi takojšnjo grožnjo rasti, in napovedal, da lahko na rednem zasedanju FOMC, ki je predvideno za 18. marec, sprejme kakršnekoli ukrepe, poroča AFP. "Sporoča, da bi se lahko stvari še zelo poslabšale," meni O'Hare.

Ameriški predsednik Donald Trump se je na znižanje odzval prek Twitterja, kjer je zapisal, da mora Fed obrestne mere še dodatno znižati in jih uskladiti z obrestnimi merami drugih držav oz. konkurentov.

Trump je danes že pred odločitvijo FOMC Powella prek Twitterja pozval k znižanju obrestnih mer, potem ko se je za enako potezo odločila avstralska centralna banka, ki je obrestno mero znižala na rekordno nizkih 0,5 odstotka. Kot je med drugim zapisal Trump, tudi druge države enako ali še odločneje ukrepajo, v ZDA pa "moramo plačevati višje obresti, kar postavlja ameriške izvoznike in ZDA v nekonkurenčen položaj".

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: